Woonark 'De boomhut' op IJburg, SOOH

Mooi voorbeeld van een drijvende duurzame woonark op IJburg.

Op het steigereiland van IJburg in Amsterdam is plaats voor 36 drijvende woningen (woonarken) die in particulier opdrachtgeverschap zijn/worden gebouwd.

De arken bestaan uit een souterrain (drijvend betonnen casco) dat ca. 1,5m1 onder het waterniveau ligt, een begane grond en een verdieping dat voor de helft van het oppervlak mag worden bebouwd. Augustus 2010 is de drijvende woning 'De boomhut' ingevaren.

Indeling
In het souterrain waar een patio onder waterniveau zorgt voor extra daglicht bevinden zich de slaapkamers en de badkamer. Op de begane grond ontstaat door de verlaagde vloer en de grote ramen directer contact met het water.

De woonkeuken op de verdieping loopt door een grote openslaande pui over in het ruime, door de berging begrensd, beschutte dakterras, welke ook bereikbaar is via een buitentrap (achterom).

Op alle lagen van de woning is beplanting zichtbaar. Blauwe regens en varens in de patio in het souterrain, verschillende grassen in de tuin op begane grondniveau en in de toekomst een sedumbegroeiing op het dak. Beplanting geeft kleur en levendigheid aan het wonen op het water en verhoogt de isolatiewaarde.

De woonark is door het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam beloond met de premie voor Duurzaam Bouwen.

Nieuw leven
Voor de bouw zijn vrijwel alleen duurzame en recyclebare materialen gebruikt. De gehele ark m.u.v. de bak is opgebouwd uit hout.  De buitenzijde is uitgevoerd in open houten delen van Syberisch Lariks gebteitst in een heldere blauwe kleur, de binnenzijde is geheel uitgevoerd in blank hout.

Naturel Oregon Pine kozijnen en -fins-vuren wandafwerking, de zichtbare gelamineerde liggers en balklagen die de opbouw van de ark laten zien, versterken het drijvende, lichte en warme karakter van de woning.

Alle vaste inbouwelementen als kasten(wanden) en de keuken maken onderdeel uit van de wanden en zijn dus ook in de blank houten fins-vuren platen uitgevoerd.

De begane grondvloer is een bouwkundige ondervloer welke geschuurd en voorzien van een vochtwerende coating verder onafgewerkt is. Voor de keukenvloer zijn oude steigerplanken gebruikt.

Voor de inrichting komt bijna alles van familie, de kringloop, markten en marktplaats. Zo krijgen bijna alle spullen wel weer een nieuw leven, zoals de gordijnen en kussens die gemaakt zijn van de voor de verhuizing gebruikte verhuisdekens. 

Duurzaamheids kenmerken

Facts & Figures
Opdrachtgever: Particulier
Programma: drijvende woning, max. bvo 175m2
Locatie: Steigereiland IJburg, Amsterdam
Start ontwerp: 2008
Oplevering: 2010
Architect: Derko-Jan Dollen | SOOH  &  Angela Holterman, Amsterdam
Aannemer: Van de Water Arkenbouw, Hardenberg
Constructeur: BSH bouwadvies bv, Emmen
Installateur: Installatiebedrijf Welink, Hardenberg
Groenvoorzieningen: Van Ginkel Oost-Nederland b.v., Bathmen
Adviseur verfsysteem: Leegwater Houtbereiding bv, Heerhugowaard  

Deel dit artikel

permalink