Slimline Buildings maakt C2C-doelstelling Project BSH mogelijk

Op dit moment realiseert IBB Kondor op Park 20|20 in Hoofddorp het nieuwe duurzame kantoorgebouw van Bosch Siemens Huishoudelijke apparaten (BSH), dat in november 2011 betrokken moet worden.

Initiatiefnemers VolkerWessels, Delta en Reggeborgh van Park 20|20 waren er drie jaar geleden vroeg bij om een volledig duurzaam park te ontwikkelen in Hoofddorp. Zij hebben William McDonough en KOW als architecten in de arm genomen om het park zoveel mogelijk aan de Cradle2Cradle normen te laten voldoen.

Het gebruik van het Slimline-vloerconcept maakt het mede mogelijk dat hiermee het eerste Cradle to Cradle-gebouw van Nederland wordt opgeleverd. Het compacte en lichte vloersysteem van Slimline Buildings houdt de installatiewerken altijd gemakkelijk bereikbaar via de topvloer.

Hierdoor kan een gebouw met relatief weinig ingrepen snel van functionaliteit veranderd worden. Bovendien is de vloer aan het einde van zijn technische levensduur vrijwel volledig te recyclen.

Het vloerconcept
Slimline is een unieke combinatie van plafond, installatieruimte en topvloer. Slimline is dunner, lichter en flexibeler dan alternatieve vloer- en plafondsystemen en wordt gekenmerkt door uitstekende geluidisolerende eigenschappen. Dit maakt het vloerconcept geschikt voor toepassing in onder meer kantoren, appartementencomplexen, woonzorgcomplexen en bij bouwen op bestaande fundering.

Plafondplaat
Het basiselement is een betonnen plafondplaat met ingestorte staalprofielen. De plafondplaat is ca. 70 mm dik en is meestal voorzien van leidingen, waarmee het plafond kan worden gekoeld en desgewenst verwarmd. Dankzij de dunne plaat wordt de ruimte snel gekoeld of verwarmd.

Installatieruimte
Eén van de eigenschappen van het vloerconcept is de optimale bereikbaarheid van leidingen en installaties via de vloer. In de praktijk is er daardoor buiten de schacht minimaal tot geen cross-over met horizontale leidingen. Veranderen van de binnenruimte wordt hierdoor aanzienlijk vereenvoudigd.

Topvloer
De topvloer bij Slimline kan vast, flexibel of een combinatie van beide zijn. Een vaste vloer is over het algemeen voorzien van vloerverwarming om een beter binnenklimaat te realiseren. De topvloer wordt akoestisch ontkoppeld van de hoofddraagconstructie.

Afbeeldingen
1 Vloersysteem
2 Het kantoorgebouw van Bosch Siemens Huishoudelijke apparaten (BSH) in Park 20 | 20
3 De vloer is te recyclen
4 Plafondplaat
5 Geen cross-ver met horizontale leidingen
6 Topvloer

 

 

Deel dit artikel

permalink