Gemeentehuis Midden-Delfland

Vorige week is de eerste paal geslagen voor het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland. Het door Inbo Rijswijk ontworpen gemeentehuis dat aan de rand van Schipluiden verrijst, huisvest straks naast de gemeentelijke functies ook de raadzaal en een brandweerpost.

Het gemeentehuis van Midden-Delfland wordt een duurzaam, energiezuinig en servicegericht gemeentehuis. Midden-Delfland kreeg als eerste gemeente het Cittaslow keurmerk, een internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.

Open landschap
Het stedenbouwkundig concept van het gemeentehuis is ontleend aan de boerderijen in het open landschap. De bijzondere dakvorm zal gaan bestaan uit een samenstelling van riet en sedum, een verwijzing naar het landschap. Haar interieur staat fysiek en visueel in verbinding met het landschap.

Het gebouw wordt verwarmd door middel van WarmteKoudeOpslag. De uitstraling van het gebouw is dat van een bezoekerscentrum: uitnodigend, transparant, kleinschalig en geborgen.

De gemeente Midden-Delfland koos in 2004 de locatie voor het nieuwe gemeentehuis en selecteerde in 2007 de architect. Naar verwachting wordt het 5966 m² grote gemeentehuis in het eerste kwartaal van 2013 in gebruik genomen.

Bron Architectuur.org

Deel dit artikel

permalink