Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, RAU Architects

De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is een icoonproject van Urgenda en is ontworpen door RAU Architects.

 De Duurzaamheidsfabriek wordt een gebouw waarin startende ondernemers, groene investeerders en jong technisch talent elkaar kunnen ontmoeten. Naar een ontwerp van Rau Architects.

Hier worden duurzame producten en productiemethoden uitgeprobeerd en ontwikkeld en kunnen leerlingen (van vmbo tot hbo) in de praktijk kennis opdoen van duurzame energie, materiaalontwikkeling en mobiliteit.

Bedrijven als HVC, Installatiewerk Zuid-Holland en Priva participeren actief in de ontwikkeling van de fabriek en zullen een deel van hun activiteiten daar ook huisvesten. Ruim zeshonderd studenten van het MBO gaan zich samen met deze bedrijven bezighouden met het begrip duurzaamheid.

Duurzame toepassingen
Naast een eigen energievoorziening en een warmte-en koudeopslag, komen er ook  zonnepanelen. De gevel is zo ontworpen dat de verschillende compartimenten gebruikt kunnen worden voor testopstellingen en duurzame experimenten. De fabriek moet in de zomer van 2012 operationeel zijn.

Leerpark Dordrecht
In de wijk Leerpark Dordrecht werken gemeente, scholen, bedrijven en woningcorporaties samen in een duurzame en innovatieve leer-werkomgeving. Het hart van de wijk wordt gevormd door het Da Vinci college, een ROC MBO opleiding met 9000 leerlingen, waarvan er 7000 op het Leerpark opgeleid worden.

Bijzonder aan het Leerpark is de combinatie van wonen, leren en werken. Doordat woningen, leerwerkbedrijven, een brandweerkazerne, detailhandel, sportgebouwen, etc. ook een plek in deze wijk krijgen, leren leerlingen in de praktijk zorg aan huis te verlenen, werkervaring op te doen bij bedrijven.

Meer informatie: RAU
Meer informatie: Urgenda

Deel dit artikel

permalink