Duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen

 

De Dutch Green Building Council (DGBC) lanceerde op de PROVADA officieel haar tweede duurzaamheidskeurmerk: BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik. Met dit nieuwe keurmerk kunnen vastgoedeigenaren de duurzaamheidsprestatie van bestaande kantoorgebouwen bepalen én steeds weer bijstellen. Ook reikte DGBC tijdens de PROVADA de eerste ‘Verklaringen van Commitment’ met het oog op het nieuwe keurmerk uit.

De volgende partijen hebben een Verklaring van Commitment ontvangen (op de foto van links naar rechts):

1. ZND Caspar Ulijn
2. Bank of Ireland Enda Bracken
3. DWA Machiel Karels
4. Delta Lloyd Inge Jansen
5. ANWB Erik de Jonge
6. DTZ Zadelhoff Han Machielsen
7. ING Real Estate Management Kantoren Ronald van der Waals
8. ING Real Estate Management Retail Martijn Vlasveld
9. C2N Edwin van Eeckhoven

BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik is gebaseerd op het Engelse BREEAM In Use, ontwikkeld door het Engelse BRE. "Samen met BRE en andere councils werkt DGBC de komende tijd aan een internationaal keurmerk voor bestaande bouw. In Nederland lanceren we nu als eerste een nationale versie. "Een goede zaak, vooral ook als je bedenkt dat 99% van de markt bestaande bouw betreft. Alle bijdragen die we als Nederland kunnen leveren om die gebouwvoorraad te verduurzamen betekenen winst. In maatschappelijk én in economisch opzicht", verklaarde DGBC projectmanager Sannie Verweij.

Hoe werkt dit keurmerk? In tegenstelling tot andere keurmerken beoordeelt BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik niet alleen het gebouw zelf, maar ook het beheer ervan en de manier waarop de uiteindelijke huurders het gebruiken. Dit is terug te vinden in de indeling van het keurmerk in drie deelgebieden: Asset, Beheer en Gebruik. Het gebouw zelf valt onder Asset. De exploitatie van het gebouw valt onder Beheer. En hoe gebruikers hun activiteiten in het gebouw managen, wordt beoordeeld onder Gebruik. "De driedeling wordt consequent gehanteerd, aangezien de verantwoordelijkheden van eigenaar, beheerder of huurder per contract verschillen. Echter, hoe een contract er ook uitziet, er is altijd een rol weggelegd voor facility managers", legde Verweij uit.

Waardering in sterren Net als bij BREEAM-NL Nieuwbouw wordt de waardering van de duurzaamheid van een project bij certificering uitgedrukt in een aantal sterren. "Het grote verschil is echter dat je bij BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik beoordeelt wordt op drie deelgebieden. Dus krijgt een project dat voor dit keurmerk gaat ook drie keer een aantal sterren. Het kan dus zijn dat het aantal sterren voor „Asset, Beheer en Gebruik verschilt."

Stapsgewijs marktwaarde vergroten
Een ander verschil met al bestaande duurzaamheidkeurmerken is het feit dat BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik is onderverdeeld in stappen, waardoor er ruimte is om de verduurzaming van een bestaand gebouw langzamerhand op  bouwen. De indeling verloopt als volgt: 0. Basis Gebouw Gegevens 1. Benchmarken van KPI's 2. Zelf Assessment via een Verklaring van Commitment 3. Certificering

Verweij: "Dit geeft Facility Managers meer flexibiliteit in het toepassen van dit keurmerk. Je hoeft namelijk niet direct voor certificering te gaan, maar kunt je gebouw toch verduurzamen en zo de marktwaarde vergroten. Deze wordt mede bepaald door de gebouwen (assets) van verschillende eigenaren onderling te vergelijken."

Verklaringen van Commitment Organisaties gaan een Verklaring van Commitment aan voor een periode van drie jaar. De vastgoedeigenaar geeft met deze verklaring aan deel te nemen aan benchmarks en hij of zij geeft aan zich te registreren voor een zelf assessment.

Wie een verklaring tekent krijgt toegang tot de software voor de complete BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik vragenlijst. Daarmee kan een vastgoedeigenaar direct na het invullen de indicatieve score voor intern gebruik aflezen. Verder krijgt de ondertekenaar helpdeskbegeleiding en ondersteuning bij het invoeren van portfolio, een communicatiepakket en gegarandeerde deelname aan de jaarlijkse benchmark.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links