Renovatie project in Alphen aan de Rijn, GS architecten & Jaap van der Laan

Een bestaand gebouw van een toeleverancier voor de luchtvaartindustrie is omgebouwd tot een kantoor met 120 werkplekken.

Het kantoor met magazijn, in Alphen aan den Rijn is gebouwd in 1997. Het was destijds bestempeld als een duurzaam ecologisch bedrijfsgebouw vanwege de HSB-constructie met gelamineerd houten spanten. Destijds had het pand een hoge Rc waarde. Het gebouw bezit lage temperatuur warmtewanden en vloerverwarming.

Er is een warmtepomp aanwezig met warmte-/koudeopslag. Er is verder gebruikgemaakt van zonne-energie en ruime overstekken als zonwering. Ook wordt er natuurlijk geventilateerd en gebruik gemaakt van nachtventilatie voor afkoeling.

Groei
Omdat het bedrijf, toeleverancier voor de luchtvaartindustrie, de afgelopen jaren enorm is gegroeid, kwam de wens van de opdrachtgever om het bestaand gebouw volledig om te bouwen tot kantoor waardoor er  120 extra kantoorwerkplekken wirdenb gerealiseerd.

Het magazijn en de parkeervoorzieningen in de vorm van een parkeergarage worden gerealiseerd in een latere fase op een nog aan te kopen belendend kavel. Deze vorm van uitbreiding past niet binnen het huidige bestemmingsplan van het industrieterrein De Molenwetering. Er is dan ook een procedure voor een bestemmingsplanwijziging opgestart.

Bouwkundig
Het  magazijn is berekend op een hoge vloerbelasting, waardoor zonder constructieve ingrepen een tussenvloer kan worden geplaatst. Door het bestaande zadeldak varieert de hoogte van 5,8m (bij de zijgevels) tot 7,5m (nokhoogte).

Dit heeft tot gevolg dat er een dunne verdiepingsvloer dient te komen om voldoende hoogte op de verdieping te realiseren. Ook is het gebouw aan de achtergevel één stramien (4,8m) naar achter uitgebreid. De  gehele gevelconstructie inclusief prefab houten geveldelen zijn hergebruikt.

De bestaande magazijngevel had in het originele ontwerp een minimale hoeveelheid ramen gekregen. Deze zijn gehandhaafd en uitgebreid met extra raampartijen die meer voorzieningen krijgen conform reguliere kantoor puien (ventilatieroosters/screens en te openen delen).

Om voldoende daglicht diep genoeg de ruimte in te krijgen:
- Is de middenzone opengebroken d.m.v een vide met verhoogd dak,
- Zijn er glazen puien tussen kantoorlandschap en vide geplaatst.

Glazen gebaar
Centraal in de achtergevel wordt een nieuwe personeelsentree gecreëerd; dicht bij de nieuw te realiseren parkeergarage. Omdat deze in de Noordgevel is gesitueerd heeft de architect een groot glazen gebaar gemaakt, wat dienst doet als tochtportaal.

Er is weer met natuurlijke ventilatie gewerkt in de kantoorvertrekken. Door deze te koppelen aan temperatuur, CO2 en luchtdruk wordt precies voldoende geventileerd voor de aanwezigen. De vloeren zijn voorzien van vloerverwarming; gekoppeld aan de bestaande warmtepomp.

Omdat er te weinig dichte wanden zijn om wandverwarming toe te passen, zijn er extra convectorunits aan de gevel geplaatst.

Deel dit artikel

permalink