Ontwerp nieuwbouw voor NBD/Biblion goedgekeurd

NBD/Biblion, dienstverlener voor bibliotheken en mediatheken, heeft besloten haar productieapparaat en kantoor te verhuizen naar Zoetermeer. Architectenbureau LIAG ontwierp het nieuwe gebouw.

Sinds 1982 is NBD/Biblion gevestigd in het huidige pand te Leidschendam. Gezien de bouwkundige staat van dit pand is het vanuit kostentechnisch oogpunt niet langer verantwoord de dienstverlening blijvend vanuit dit adres te realiseren.

Het door LIAG ontworpen nieuwe gebouw krijgt een zakelijk en functioneel karakter en heeft tegelijkertijd een moderne en tijdloze uitstraling.

Gevelbanden
De rondingen in de gevel zorgen ervoor dat het gebouw reageert op zijn directe omgeving en toont ‘vriendelijk’. De gevelbanden accentueren de verdiepingen en laten de kantoorruimten vloeiend voortkomen uit de productieruimte.

De getrapte invulling tussen de gevelbanden tonen enerzijds een zakelijke en strakke gevel, anderzijds verandert de gevel in een karaktervol kleurenspel waarbij de verschillende kleurvlakken boekenruggen voorstellen. De gevelbanden transformeren hierdoor als het ware in boekenplanken met een ruim assortiment aan boeken van verschillende diktes.

Deze te openen panelen zijn zo georiënteerd dat deze tevens als zonwering dienst doen. Door de wisseling van richting in de gevel van deze panelen, ervaart men nooit een geheel gekleurde gevel maar slechts gekleurde fracties die mee lijken te bewegen waarneer men rondom het gebouw beweegt.

Het zakelijke, strakke karakter heeft een kleurrijke invulling die zich rondom het gebouw manoeuvreert. De witte kleurschakering van de gevelbanden en de overige geveldelen benadrukken de kleuren die zich zo nu en dan ‘spontaan’ laten zien.

Er is een gebouw gecreëerd dat verbetering geeft aan voor de logistiek van de productie en aan de kwaliteit van de dienstverlening. Een gebouw waarin medewerkers gestimuleerd worden beter met elkaar te communiceren en kansen worden geschept voor mensen met verfrissende ideeën.

Kantoor NBD/Biblion, Zoetermeer
Betreft: Nieuwbouw productieruimte met kantoren
Opdrachtgever: NBD/Biblion
Omvang: circa 14.000m2 BVO, onder te verdelen in 9.500m2 productieruimte en 4.500m2 kantoorruimte
Fase: ontwerp
Projectteam LIAG: Erik Schotte, Carina Nørregaard, Jordy Aarts, Martin Pasman, Jeroen Kaan

Meer informatie: LIAG

Deel dit artikel

permalink