Huisvesting voor asielzoekers

Op het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest worden 141 duurzame woningen, 3 dienstengebouwen en een school gebouwd. In totaal zullen hier 1000 asielzoekers worden gehuisvest. De duurzame gebouwen zijn ontworpen op een toekomstige functieverandering naar recreatiebestemming.

In opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is door B4o Landschapsarchitectuur + Stedenbouw + Recreatieontwikkeling het stedenbouwkundige en landschapsplan ontworpen.

De architectuur van de bebouwing is ontworpen door DP6 architectuurstudio. Flexibiliteit en duurzaamheid vormden de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp.   

Het terrein met de woningen kunnen op termijn eenvoudig worden omgebouwd tot een recreatief park met recreatiewoningen aan het water. 

Centrale energievoorziening
DWA installatie- en energieadvies heeft de duurzaamheidsambitie concreet gemaakt en vertaald naar een realiseerbaar plan. De woningen hebben een zonneboiler, een energiedak ten behoeve van de regeneratievoorziening van het WKO-systeem en een warmteterugwinsysteem in de afvoer van de douches.

De materialen zijn op basis van scherpe duurzaamheidscriteria geselecteerd. De gebouwen zijn aangesloten op een centrale energievoorziening waardoor ze van warmte en koude worden voorzien. Warmte en koude wordt in de gebouwen met vloerverwarming en -koeling afgegeven. Daarnaast wordt warmte direct gebruikt voor warm tapwater. Dankzij deze toepassingen komt de EPC van de woningen uit op 0,52.

Op basis van een VO+ is het project aanbesteed in de vorm van een geïntegreerd contract DBM (Design, Build en Maintanance).

Afbeeldingen: Copyright DP6 architectuurstudio

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA