Zongestuurd ontwerpen

Witteveen+Bos heeft de Solar Engineering PLUS ontwikkeld. Met deze tool kan  op een snelle en efficiënte manier zonpotentie in kaart kan worden gebracht.

Met de tool kun je zowel het aantal zonuren als de mogelijk op te wekken intensiteit in W/mberekenen. Het aantal zonuren en de potentieel op te wekken intensiteit zijn twee verschillende parameters.

Zo kan kortdurend loodrecht invallend zonlicht een hoge energiepotentie in W/m2 hebben maar blijft het aantal zonuren beperkt. Voor het ontwerp van gebouwen is daglicht belangrijk en heeft men wellicht behoefte aan avond en ochtenlicht met een lage energiepotentie.

Zongestuurd ontwerpen
Voor een gebiedsontwikkeling in Luxemburg heeft Witteveen+Bos een ontwerp gemaakt waarbij gebruik is gemaakt van Solar Engineering PLUS. Het ontwerp voor de Kirchberg in Luxemburg is uniek doordat een duurzaam ontwerpproces is doorlopen waarbij een traditioneel proces is gecombineerd met dat van zongestuurd ontwerpen.

Hierbij is in het ontwerp naast cultuurhistorie en esthetiek maximaal rekening gehouden zonnepotentie. Het gebied is niet alleen zongeoriënteerd ingedeeld, tevens is de vorm van gebouwen en de groenvoorziening zongestuurd ontworpen.

Solar Engineering PLUS beantwoord vragen van bewoners als: wat is de ideale locatie van zonnepanelen? Wat is de ideale hoek van zonnepanelen tov. de zon? Maar ook - en niet ongelangrijk: wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Conclusies
Op gebiedsniveau zijn er met de tool diverse conclusies te trekken:
- Wat is de ideale positionering van gebouwen, infrastructuur en groen ten opzichte van de zon?
- Waar komt 'hittestress' in bestaand gebied voor?
- Waar kan 'hittestress' in het nieuw te ontwikkelingen gebied voor gaan komen?
- Hoe kan ik bebouwing, infrastructuur en groen ideaal positioneren om 'hittestress' te vooromen;
- Onderbouwing bij het nemen van maatregelen voor het herstructureren van gebieden;
- Onderbouwing bij het nemen van ontwerpkeuzes bij nieuwe gebieden;
- Welke isolatie moet ik waar toepassen?

Meer informatie: Productkaart
Meer informatie: Witteveen + Bos

Deel dit artikel

permalink