Venlo krijgt C2C stadskantoor

Het nieuwe stadskantoor van Venlo wordt gebouwd volgens de cradle-to-cradle (C2C) principes. De gemeente Venlo is de eerste regio ter wereld die de principes van C2C volledig in de praktijk wil brengen.

Het definitief ontwerp van Kraaijvanger Urbis voor het nieuwe stadskantoor van Venlo in Venlo-Zuid is klaar. Een zonneschoorsteen moet zorgen voor een natuurlijke luchtstroom door het gebouw. Het stadskantoor krijgt drielaags glas, warmte-koudeopslag (samen met andere gebouwen in het gebied), zonnepanelen en led-verlichting.

Maaswater
Het gebouw zuivert de vervuilde lucht van de naastliggende weg en wordt gekoeld door de Maas en de onderliggende parkeergarage. Het kantoor en de kassen genereren warmte voor de woningen. Regenwater wordt gebruikt en weer gezuiverd voordat het de Maas instroomt.

Investering
De gemeente Venlo is de eerste regio ter wereld die de principes van Cradle to Cradle volledig in de praktijk wil brengen. De maatregelen vragen een extra investering van 3,4 miljoen euro, meldt dagblad de Limburger. Daarvoor moet de gemeenteraad in september nog haar goedkeuring geven.

Verwacht wordt dat deze investering in 40 jaar tijd een kostenbesparing oplevert van zo'n 17 miljoen euro. Er wordt gewerkt met Roadmaps om de ambities van het gebouw zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Planning
In mei 2012 wordt gestart met de bouw en in 2014 moet het duurzame stadskantoor klaar zijn.

Magazine Duurzaam Gebouwd
In nummer 9 van het magazine Duurzaam Gebouwd, een uitgebreid interview met architect Hans Goverde van Kraaijvanger Urbis.

Meer informatie: Cradle to Cradle Roadmaps Gevel en Materiaal

Foto 1: Stadskantoor Venlo
Foto 2: interieur Stadskantoor Venlo

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink