Couperus Smart Grid van start

Het gebied  Couperus in Ypenburg krijgt een smart grid. Deze zal vanaf 2013 door Vestia Nootdorp wordt beheerd. 

Couperus Smart Grid is uniek in Nederland vanwege de omvang en het groot aantal warmtepompen. In totaal worden er 288 woningen aangesloten op het energienet dat gebruik maakt van warmte/koudeopslag in de bodem. Het is voor het eerst dat in Nederland op deze schaal het Smart Grid wordt toegepast.

De samenwerkende partijen bundelen hun expertises met als doelstelling het ontwikkelen van een slimme, efficiënte en duurzame energie-infrastructuur in de gebouwde omgeving.

Daarbij is Couperus Smart Grid een platform voor de ontwikkeling van nieuwe producten en het onderzoeken van de uitrol- en opschaalmogelijkheden van slimme energienetten in combinatie met decentrale duurzame energiebronnen.

Hiermee wordt veel ervaring opgedaan in een complexe samenwerking tussen verschillende marktpartijen in een dergelijk project.

Couperus
Couperus omvat vier appartemententorens en herenhuizen aan een singel. In totaal komen er 288 woningen en 4.500 m² aan bedrijfsruimte.

Het omvangrijke nieuwbouwcomplex wordt ontwikkeld door Ceres projecten in opdracht van Stichting Woonformatie Ypenburg en wordt beheerd door Vestia Nootdorp. Het gebouw wordt medio 2013 opgeleverd.

Samenwerkende partijen
De samenwerkende partijen zijn : Eneco, Stedin, Itho Daalderop, Provincie Zuid-Holland, TNO, IBM en Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY).

Meer informatie: Couperus

Deel dit artikel

permalink