Doopsgezind kerkje in Elspeet

Een doopsgezind kerkje in Elspeet van Faro Architecten is in gebruik genomen.

De inrichting was sober en zo puur mogelijk. Geen afleiding, geen ornamentiek, als voorwaarde voor concentratie en samen zijn. Het nieuwe kerkje op Mennorode in Elspeet verwijst naar vroeger dagen waar men in eenvoudige ontmoetingsruimten samenkwam rondom de bijbel..

Eigentijds uiterlijk
Het gebouw bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen. De verbreding halverwege het gebouw geeft de schuur-achtige kerk een eigentijds uiterlijk. Zo gaat de smallere ingang over in een ruime kerkzaal met een glazen achterwand. Een knik in het dak en in de gevel vormt de overgang.

De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

Oud klooster
Het gebouw bestaat 100% uit hout: De binnenafwerking bestaat uit tweedehands vloerdelen afkomstig uit een oud klooster. De buitenzijde, zowel dak als wand, is bekleed met shingles van Frans acacia, duurzaam geteeld in snoeibossen.

De kopgevel is voorzien van inlands eiken. De wanden en het dak zijn geïsoleerd met vlasdekens, die zijn samengestled uit vlasvezels. Verwarming geschiedt door middel van warmte-koude-opslag.

Meer informatie: Faro

Fotografie: Hans Peter Föllmi

Deel dit artikel

permalink