Zonne-energie installatie

In Enschede wordt op het gebouw van HST Groep BV (Transportcentrum) op dit moment een zonne-energie installatie met een oppervlakte van 2.300 m2gemonteerd.

Het gaat om één van de grootste installaties die dit jaar in Nederland gebouwd wordt. Energieproducent Raedthuys investeert een bedrag van 250.000 euro in deze nieuwe energiebron. 

380 panelen
Als het weer het toelaat, zijn de dakaanpassingen en de bouw eind november gereed. Vanaf dat moment gaat de installatie – die bestaat uit ruim 380 panelen – jaarlijks circa 80.000 kWh duurzame elektriciteit opwekken.

Ton Beune, directeur Raedthuys Groep: “Zonne-energie is een duurzame bron met veel potentie. Elk uur valt er voldoende van op aarde om in de jaarlijkse energiebehoefte van alle mensen te voorzien. Er is echter meer ontwikkeling nodig om het omzetten naar elektriciteit goedkoper te maken."

Beune: "Windenergie is op dit moment bijvoorbeeld nog een factor vier goedkoper. De beste manier om de zonne-energie techniek te verbeteren, is het toepassen ervan. Zoals we nu bij HST in Enschede doen.” 

Voor de Raedthuys Groep is de installatie in Enschede het eerste zonne-energieproject in haar historie, eerder dit jaar werden zeven nieuwe windmolens in Den Bosch en Dronten in gebruik genomen.    

Specificaties
Enkele technische specificaties van de zonne-energie installatie:
-
Vermogen: 90 kWp
-
Aantal panelen: 383 Yingli, polykristallijn
-
Oppervlakte: 2.300 vierkante meter
-
Omvormers: 5x SMA Tripower
-
Opbrengstgarantie: 78.575 kWh per jaar
-
Degradatie* panelen: 0,8% per jaar

*afname van het vermogen

Deel dit artikel

permalink