Het Huis van Overvloed, Nijmegen

Het Huis van overvloed in Nijmegen wordt gebouwd van restmateriaal dat bedrijven, overheden en particulieren beschikbaar stellen. De gebruikersfunctie van het gebouw is bestemd voor duurzame projecten. De gemeente heeft inmiddels de bestemmingsplannen goedgekeurd.

Het idee vloeit voort uit het project '7 days of inspiration' waarbij iedereen die wilde, belangeloos kon meebouwen aan een beter Nederland. "Het Huis van Overvloed is hét bewijs dat je met spullen en krachten die over zijn, echt iets neer kunt zetten", zegt Juul Martin, die de projecten begeleidt. 

Vrijwilligers
Het idee: bouw een huis van materiaal dat voorhanden is, zodat maatschappelijke organisaties, bedrijven of overheden een ruimte hebben om te werken en te ontmoeten. 

Pallets, plaatwerk, stoeptegels, een groen dak en zonnepanelen zijn door zo'n vijftig vrijwilligers uit alle hoeken en gaten van de samenleving getrokken. Een architect maakte een model en de inrichting werd door andere professionals geschetst.

Oorsprong
Er wordt lokaal gebruikt materiaal ingezet om een duurzame plek te maken die energiepositief is. De ruimte krijgt een sociaal duurzame functie: iedereen die maatschappelijke doelen nastreeft en met sociale overwaarde wil werken kan van deze plek gebruik maken om samen te werken.

Zonder geld wordt er dus een situatie gecreëerd die blijvend nieuwe waarde gaat opleveren. Bouwplannen worden gedeeld, zodat iedereen dit zelf na kan maken. 

Meer informatie: Huis van overvloed 
Bron: Search

Deel dit artikel

permalink