Life Science gebouw

In 2012 gaat Unica het nieuwe Life Science gebouw Matrix VI in Amsterdam voorzien van duurzame warmte en koude. Matrix VI is het eerste gebouw op Science Park Amsterdam dat gebruik gaat maken van via de bodem opgewekte energie.

De reeds gerealiseerde warmte-/koudeopslag bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam zal Matrix VI voorzien van energie. 

Unica Ecopower is eigenaar van de duurzame opwekinstallatie en zal minimaal 15 jaar warmte en koude aan het gebouw leveren. De totale warmte-/koudevermogensvraag is circa 700 kW.

W
erkzaamheden gestart
Unica Mega is inmiddels begonnen met de eerste werkzaamheden, waaronder de aanleg van het nodige leidingwerk om de afstand van circa 200 meter tussen de WKO-installatie en Matrix VI te overbruggen.

Ook MATRIX Innovation Center is gestart met haar werkzaamheden om de nieuwbouw van Matrix VI te realiseren. De uitbreiding is nodig nu alle bestaande Matrix gebouwen nagenoeg geheel in gebruik zijn bij zo’n 80 verschillende bedrijven in de ICT en Life Sciences.

WKO
Bij warmte-/koudeopslag (WKO) worden warmte en koude opgeslagen in een geïsoleerde bodemlaag. In de zomer wordt de overtollige warmte opgeslagen in het grondwater; in de winter wordt die warmte er uitgehaald om onder meer gebouwen te verwarmen. Andersom wordt in de winter opgeslagen koude in de zomer naar boven gehaald voor koeling. 

Deel dit artikel

permalink