Samenwerking UNICA en ASN duurzame energievoorziening

Unica en de ASN Bank werken samen bij de duurzame energievoorziening van zeven grote gebouwen in Nederland.

 

De gebouwen hebben samen een oppervlakte van 170.000 vierkante meter. De ASN Bank (her)financiert de warmte-koude­opslagsystemen (WKO) die Unica langjarig exploiteert. Het gaat om een financiering van 8,1 miljoen euro.

Binnen de samenwerking tussen Unica en ASN Bank gaat het om de volgende projecten:
-      FNWI-gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Science Park
-      Irdeto in Hoofddorp
-      Woonzorgcentrum Spikvoorde in Deventer
-     Facet in Utrecht
-      Winkelcentrum Centrumplan in Geleen
-      KPMG-kantoor Victoria in Rotterdam
-        Oostereiland in Hoorn, een spraakmakend renovatieproject voor wonen, werken en vrije tijd.

Duurzame dienstverlening
Laurens de Lange, commercieel directeur van Unica: “Unica faciliteert haar opdrachtgevers graag door behalve ontwerp, realisatie en exploitatie ook de financiering van de installatie voor haar rekening te nemen. Of uit te besteden aan een partner als ASN Bank, een partij met een duidelijke visie op duurzaamheid.”

Een uitvoerig onderzoek van de ASN Bank in de exploitatieportefeuille van Unica heeft geleid tot een samenwerking waarbij een nieuwe financieringfaciliteit is afgesproken. Een combinatie van een financiële dienstverlening en een technische dienstverlening waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Duurzame financiering
“Terwijl in het huidige politieke klimaat duurzaamheid op verlies lijkt te staan, zijn er heel veel bedrijven bezig met de toekomstige kosten van klimaatverandering en de ontwikkelingen van duurzame ideeën,’ aldus Jeroen Jansen, directeur van de ASN Bank. “Wij ontmoeten veel ondernemers die hun inventiviteit en daadkracht hiervoor inzetten.”

In 2010 droeg de bank met ruim 140 miljoen euro bij aan de financiering van projecten voor onder meer duurzame energie en duurzaam bouwen. Ook in 2011 was de ASN Bank mede financier van diverse grote projecten, zoals het zonne-energieproject Lavansol in Frankrijk en een groot Duits windmolenpark voor de kust van Borkum. Naast grote energieprojecten financiert de ASN Bank in toenemende mate clusters van kleinere projecten.

WKO
Een installatie voor warmte-koude-opslag (WKO) is een energiezuinige, betrouwbare en betaalbare manier om gebouwen te verwarmen en te koelen. Warmte en koude worden opgeslagen in de waterhoudende lagen in de bodem. In de zomer koelt het koude grondwater het gebouw. Het opgewarmde water wordt ’s winters gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Deze techniek maakt forse besparingen tot 50% op het energieverbruik voor koeling en verwarming mogelijk. Het resultaat: een aangenaam binnenklimaat, zonder onnodige milieubelasting en een lagere energierekening.

Meer informatie: www.unica.nl

Deel dit artikel

permalink