Duurzame ledverlichting Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) plaatst ledverlichting in twee in aanbouw zijnde gebouwen van de Amstelcampus.

Tijdens een pilot van zes maanden in het Theo Thijssenhuis op de Amstelcampus bleek dat ledverlichting een geschikte manier van verlichten is voor onderwijsruimtes en dat ledverlichting ook nog duurzaam is. Besloten is dan ook dat deze verlichting geplaatst wordt in het Wibauthuis en Muller-Lulofshuis, beiden Amstelcampus-gebouwen in aanbouw.

Reductie elektriciteitsverbruik
Dankzij de plaatsing van ledverlichting in het Wibaut- en Muller-Lulofshuis wordt het elektriciteitsverbruik gereduceerd met een factor die gelijk staat aan het verbruik van 117 huishoudens per jaar.

Dat levert een vermindering van 232 ton CO2-uitstoot op. De HvA maakt in deze gebouwen geen gebruik meer van minder energie-efficiënte conventionele verlichting

Initiatief student
Technische Bedrijfskunde Justin Groot maakte tijdens een stage bij een verlichtingsbedrijf in de Verenigde Staten kennis met ledverlichting. Eenmaal terug in Nederland merkte hij op dat er in de HvA-gebouwen nergens ledverlichting hing.

Hij zocht contact met het College van Bestuur en adviseerde de HvA gebruik te maken van ledverlichting. Aangezien duurzaamheid een belangrijk speerpunt van de HvA is en de HvA zich in haar instellingsplan committeert aan het reduceren van energieverbruik en CO2-uitstoot, werd dit advies positief opgepakt en wordt er de komende tijd steeds meer met ledverlichting gewerkt op HvA-locaties.

Deel dit artikel

permalink