Rotterdam benut restwarmte

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf vorige week het startsein voor de aanleg van een warmtenet. Een pijpleiding distribueert restwarmte van afvalverbranding van de Botlek naar een distributiepunt in Rotterdam Zuid.

 

“De Nieuwe Warmteweg,” zoals de burgermeester de nieuwe pijpleiding noemde, is nodig om de restwarmte die vrijkomt bij afvalverbranding, te distribueren naar het Warmtebedrijf Rotterdam. Dat is ongeveer anderhalf jaar bezig een 26 kilometer lange pijpleiding tussen Afvalverwerking Rijnmond (AVR) in Rozenburg en Rotterdam-Zuid aan te leggen.

Daarna worden ongeveer 50.000 huizen en bedrijven voorzien van wat duurzame stadsverwarming wordt genoemd, omdat vrijwel geen extra energie nodig is om de warmte op te wekken. Daardoor wordt jaarlijks ook 70 tot 80 kiloton minder CO2 uitgestoten. Zo levert AVR ook een bijdrage aan het Rotterdam Climate Initiative, dat de CO2-uitstoot in de stad aanzienlijk wil verminderen.

De eigenaar van AVR, de Van Gansewinkel Groep, wil de komende 30 jaar de restwarmte aan het warmtebedrijf leveren. Het is de bedoeling dat ook andere bedrijven straks hun restwarmte kunnen verkopen aan het warmtebedrijf. De grootste hoeveelheid lijkt voorlopig van AVR te komen, want het is de bedoeling om straks ook 50.000 huishoudens in Rotterdam-Noord van duurzame warmte te voorzien.

Aboutaleb heeft niet alleen hoge verwachtingen van het project wegens de duurzaamheid maar ook omdat het ,,veel mensen'' een vaste of tijdelijke baan oplevert. Het zou gaan om enkele honderden extra arbeidsplaatsen voor in ieder geval anderhalf jaar: "Het project zal veel jongeren die een vakopleiding volgen, aanspreken. Het verbindt haven en stad opnieuw met elkaar en versterkt de economie."

 

Deel dit artikel

permalink