Duurzaam renoveren 3: Basisschool De Wilgenstam

Vandaag in de serie 'Duurzaam renoveren met ambitie - utiliteitsbouw': de renovatie van basisschool De Wilgenstam in Rotterdam Schiebroek.

Van een energieslurpend gebouw met een G-label naar een energiezuinige pand met een A+ label, dat is het resultaat van de duurzame renovatie van openbare basisschool (OBS) De Wilgenstam in Rotterdam Schiebroek. En dat voor amper de helft van de kosten van een nieuw schoolgebouw.

Ongeïsoleerd
Het uit de jaren vijftig daterende gebouw van de school was afgeschreven. Het gebouw, met een oppervlakte van ruim 2000 m2, was volledig ongeïsoleerd. De jaarlijkse energierekening bedroeg dan ook zo'n 50.000 euro. OBS De Wilgenstam wilde graag de CO2-uitstoot terugdringen, het energieverbruik verlagen, duurzame materialen toepassen, lokaal energie opwekken en een gezond binnenklimaat creëren.

Het bestuur van de school, Stichting BOOR, wilde met de renovatie van De Wilgenstam een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van schoolgebouwen. Doelen van het project zijn bewustwording, praktijkervaring opdoen, een gezonde leeromgeving voor de scholieren en duurzaam energie- en materiaalgebruik.

Ambitie
De ambitie was om het energieverbruik met tachtig procent terug te brengen. Tijdens deze renovatie is het pand naar het energielabel A+ gebracht door middel van bouwkundige en installatietechnische verbeteringen.

Ingrepen
Het gebouw is voorzien van een nieuwe isolerende, geprefabriceerde schil uit duurzaam materiaal, verwarming en koeling vinden plaats via een vloersysteem gebaseerd op een gesloten warmtekoudeopslag-installatie (WKO) met een warmtepomp, er is een combinatie toegepast van natuurlijke en mechanische ventilatie door te openen ramen en een per ruimte CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinsysteem en er vindt lokale energieopwekking plaats door naast de WKO-installatie gebruik te maken van 300 m2 PV-panelen en windenergie.

De luchtkwaliteit en de temperatuur worden per ruimte automatisch geregeld: het licht gaat automatisch uit en alleen aan als het nodig is. Daarnaast is het mogelijk om de ramen open te doen. Er gaat dus veel automatisch, maar docenten en leerlingen hebben zelf ook invloed op hun omgeving.

Lean bouwen
De complete renovatie vond plaats in de schoolvakantie, waardoor het niet nodig was om noodlokalen in te zetten. Aannemer Heembouw werd gekozen vanwege de strakke planning op basis van de methode Lean Bouwen.

Voor de start van het bouwproces kwamen alle betrokken partijen bijeen om samen een planning te maken. Op die manier zijn van tevoren alle knelpunten in het proces van tevoren al inzichtelijk en kunnen ze opgelost worden. Tijdens de bouw werd tijdens de wekelijkse werkbespreking de planning heel strak gevolgd, met als gevolg dat het project op tijd opgeleverd werd.

NESK
Dit project is tot stand gekomen met behulp van Agentschap NL en het project 'Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren'. OBS De Wilgenstam kreeg, samen met zes andere kantoren en acht scholen in Nederland, in 2010 een subsidie van het toenmalige ministerie van VROM en ging naar projecten die zich onderscheiden door energiezuinigheid, duurzaamheid en organisatorische innovaties in de bouwkolom. Deze subsidie is bedoeld om een omslag te bereiken naar energieneutraal bouwen en innovatie in de bouwsector.

Meer informatie over de renovatie: zie de website van Kennishuis
Bekijk ook het filmpje over dit project van New Energy TV

Deel dit artikel

permalink