Duurzaam renoveren 5: renovatie monumentaal klooster Zijtaart

Vandaag in de serie 'Duurzaam renoveren met ambitie - utiliteitsbouw': de renovatie van het monumentale klooster in het plaatsje Zijtaart tot multifunctioneel gebouw.

Het klooster in Zijtaart, dat dateert uit 1901, is gerenoveerd tot een gebouw met vele functies. De gemeente Veghel kocht het klooster in 2006 om het om te toveren tot een multifunctioneel gebouw waarin een basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, onderkomen voor de dorpsraad, bibliotheek en gymzaal te vinden zijn. Het gebouw speelt hiermee een centrale rol in het dorp, net zoals dat vroeger het geval was.

Uitstraling
De gemeente Veghel en de provincie Noord-Brabant hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en willen graag dat het klooster duurzaam gerenoveerd wordt. Bij de renovatie zijn niet originele delen weggehaald, de oude gevel is teruggebracht of er is een transparante gevel teruggeplaatst. Om de monumentale uitstraling te behouden, hebben de gevels aan de binnenkant een voorzetwand gekregen ter isolatie. Zonneboilers zorgen voor de verwarming van het douchewater.

Frisse scholen
De Provincie Brabant heeft de ambitie uitgesproken dat de school niveau B moet halen van het programma frisse scholen. Om dit ambitieniveau te halen, is een ventilatiesysteem geïnstalleerd dat aangestuurd wordt door de hoogte van de
CO2-concentratie in de klaslokalen. Hiermee wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd. Een groot deel van de warmte uit de ventilatielucht wordt teruggewonnen met behulp van warmtewisselaars.

De ambitie van de provincie Noord-Brabant was een gemiddelde GPR-score van 8 behalen: een ambitieuze doelstelling voor een monumentaal gebouw. Deze ambitie blijkt bij bijna alle modules behaald te zijn. Dat komt mede doordat duurzaamheid al vanaf het begin van het renovatieproces, bij het programma van eisen, een belangrijke rol heeft gespeeld.

Natuurspeelleertuin
Overal in het gebouw zijn nog herinneringen aan het klooster te vinden. In de vroegere kapel zijn de grote glas-in-lood ramen en de biechtstoel nog steeds intact. De kloostertuin is met provinciale subsidie heringericht tot een openbare “natuurspeelleertuin” voor de gehele gemeenschap van Zijtaart.

Voor meer informatie: zie de website
Voor meer informatie: Leenders

Meer informatie over het programma frisse scholen: zie website

Deel dit artikel

permalink