Duurzame frisse school Het Klaverblad opent haar deuren

Op maandag 6 februari opende de nieuwe brede school 'Het Klaverblad' in Amsterdam voor het eerst haar deuren voor de leerlingen.

Een duurzame school met een laag energieverbruik, weinig onderhoud, maar met een goed, fris en gezond binnenklimaat. Dat was de uitdaging waar Janssen de Jong Projectontwikkeling voor stond bij de ontwikkeling van school-/ woongebouw “Klaverblad” in Amsterdam Zuidoost.

Prijsvraag
Het ontwerp van de projectontwikkelaar voor een 20-klassige basisschool, een peuteropvang, multifunctionele accommodatie, gymzaal en 30 koopappartementen werd als beste gekozen van de inzendingen voor een tender die was uitgeschreven door de toekomstige eigenaar van de school, Stichting Bijzonderwijs, en Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam.

Door een integrale aanpak van het ontwerpproces is er een school gerealiseerd, die voldoet aan de hoge eisen van het concept “Frisse School” van AgentschapNL en één van de duurzaamste scholen van Nederland is. De school heeft dan ook een certificaat van AgentschapNL (voorheen SenterNovem) ontvangen als voorbeeldproject van het programma ‘Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren’ (UKP NESK).

Voorzieningen
Ogenschijnlijk verschilt de nieuwe Frisse School niet veel van andere scholen, omdat veel extra voorzieningen zijn opgenomen in constructies zonder dat deze zichtbaar zijn of doordat ze bestaan uit betere detaillering of uitvoering.

De school maakt gebruik van een gebalanceerd ventilatiesysteem met lage luchtsnelheden. Door thermisch open systeemplafonds wordt het accumulerend vermogen van het gebouw gebruikt voor passieve koeling. Een automatisch daglichtafhankelijk verlichtingssysteem geeft een lagere interne warmtelast en een lager energieverbruik.

Kosten
Door de integrale ontwerpaanpak zijn kosten voor deze duurzame Frisse School niet hoger dan een conventioneel ontwerp: de ontwikkelaar bleef met haar aanbieding ruim binnen het vooraf volgens de standaardnormen vastgestelde budget.

Meer informatie over dit project en foto’s zijn te vinden op de website

Deel dit artikel

permalink