Nieuwe duurzame wijk in Hilversum op basis van open stedenbouw

Ontwerpbureau 'De Zwarte Hond' maakte het winnende  masterplan-ontwerp voor de duurzame uitbreiding van Hilversum op basis van open stedenbouw.

De gemeente Hilversum wil de stad uitbreiden aan de oostzijde van de stad, bij het gebied Anna's Hoeve. Het gebied is een overgangszone tussen de stad, stadspark Anna’s Hoeve, natuurgebied Zuiderheide en het Laarder Wasmeer. Deze landschappelijke setting vormt een van de kernkwaliteiten van de stad Hilversum.

Uitgangspunten
Het bureau ontwierp een plan zonder een gefixeerd eindbeeld, zodat in de toekomst adequaat gereageerd kan worden op economische ontwikkelingen, financiële mogelijkheden, programmatische behoeftes en ruimtelijke wensen.

De uitgangspunten voor het masterplan zijn: een goede aansluiting op de stad en de natuur, integreren van bestaande bebouwing, ontwikkeling van betaalbare woningen en een degelijke financiële onderbouwing.

Duurzaam
Anna’s Hoeve wordt een wijk die duurzaam is op alle schaalniveaus. De duurzaamheid richt zich behalve op energieprestatie, ook op aspecten zoals waterbeheer, sociale duurzaamheid, biodiversiteit, afval, materiaalkeuzes en mobiliteit.

Flexibiliteit
De basis van het plan is een openbaar raamwerk dat bestaat uit een groenstructuur die de wijk met haar omgeving verbindt met een heldere ontsluiting. De kavels binnen het raamwerk kunnen op verschillende manieren worden ingevuld. Het enige dat vastligt is dat de kavels twee openbare ruimtes verbinden via een collectieve ruimte die door de ontwikkelende partij moet worden aangelegd. Dit betekent dat zowel stedenbouwkundig als financieel sprake moet zijn van een grote flexibiliteit.

Deze manier van werken maakt een grote variatie aan opdrachtgeverschap mogelijk, biedt optimale mogelijkheden in programma en sluit aan op de schaal waar ontwikkelingen in toenemende mate naartoe gaan. Daarmee krijgt de ontwikkeling een risicoprofiel wat past bij deze tijd.

Masterplan
Het inzicht in de ontwikkeling van een plangebied in de huidige tijd met inachtneming van de beoogde kwaliteit en duurzaamheid heeft geleid tot het winnen van de selectie. Het masterplan zal het komende jaar worden afgerond.

Voor meer informatie, zie de website

Deel dit artikel

permalink