In Biddinghuizen kunnen jaren ’60 woningen weer 40 jaar mee

Oost Flevoland Woondiensten in Dronten laat zien dat grootschalig energiezuinig renoveren in de bestaande bouw echt mogelijk is.

In Biddinghuizen zijn in totaal 335 jaren ’60 woningen geheel energiezuinig gerenoveerd naar een A-label. Hiervoor zijn nieuwe gevels en daken geplaatst en alle vloeren geïsoleerd. Directeur Truus Sweringa: “Als je echt slagen wilt maken, moet je je aandacht richten op renovatie van de bestaande bouw, die er energetisch gezien het slechtste voorstaat.”

Integraal
Sweringa kiest liever voor het maken van grote slagen in plaats van het realiseren van een enkel voorbeeldproject: “Wij vertalen duurzaamheid en energiebesparing integraal door naar ons hele werk.”

Uitstraling
De corporatie kijkt niet alleen naar het toepassen van energiebesparende maatregelen in de woningen, maar ook of mensen er langdurig willen wonen. Daarom moeten ook de architectonische uitstraling, de woningplattegrond en de voorzieningen in de woning, zoals een voldoende oppervlak van de badkamer, goed zijn. Ook de wijk waarin de woningen staan, moet prettig zijn om in te wonen.

Investering
In Biddinghuizen is per woning 70.000 euro geïnvesteerd. Een fors bedrag, maar de corporatie gaat ervan uit dat de woningen nu weer veertig jaar mee kunnen. De renovatie is mede gefinancierd door andere woningen te verkopen.

Bekijk het project in Biddinghuizen in onderstaand filmpje van Energiesprong.

Deel dit artikel

permalink