Duurzame renovatie Kinsan flats in Zwolle

Bij het groot onderhoud van drie jaren zestig flats, paste Woningstichting Openbaar Belang in Zwolle meteen een flink aantal duurzame maatregelen toe.

De drie flats met elk zo’n 100 woningen werden ieder op een eigen wijze aangepakt. Bij de laatste twee flats is gekozen voor een duurzame aanpak. Denk aan toepassing van een warmtepompinstallatie, Lage Temperatuurverwarming, terugwinning van warmte uit ventilatielucht en zonnecollectoren.

De flats zijn van een E- naar een A-label geroveerd. De gebouwen kunnen nu weer veertig jaar verder.

Unieke Kansenregeling
Tijdens het groot onderhoud van de eerste flat kwam directeur van de woningstichting Gerke Brouwer het bestaan van de Unieke Kansenregeling ter ore. Besloten werd bij de renovatie van de tweede flat direct een aantal duurzaamheidmaatregelen toe te passen.

In de derde flat die aan de beurt was, zijn nog meer duurzaamheidmaatregelen gerealiseerd. Zowel het proces als de detaillering van de oplossingen zijn verbeterd.

Besparing
Een kwart van de investering is uitgegeven aan duurzaamheidmaatregelen. Dat betekent bij een gelijk gebruik een energiebesparing van tenminste dertig procent voor de bewoners!

Een ton per appartement is geïnvesteerd. De bewoners bleven in de woningen wonen tijdens de werkzaamheden.

Energielasten
Brouwer ziet duurzaamheid als middel dat de corporatie in kan zetten tegen de steeds maar stijgende energielasten. Volgens de directeur zijn deze lasten in de afgelopen vijf jaar al bijna honderd procent gestegen. "Straks krijgen we de situatie dat de energielasten hoger zijn dan de huren.” Bij de corporatie is duurzaamheid nu leidend geworden in de aanpak van renovatietrajecten.

Voor meer informatie, zie deze link

Bekijk ook het filmpje van dit project

Deel dit artikel

permalink