Van den Berg Groep – Henning Larsen Architects winnen Europese Aanbesteding

De gemeente Emmen maakte gisteren tijdens een persconferentie bekend dat het prestigieuze project Theater en Wereld van de Ontmoeting gewonnen is door de combinatie van het Nederlandse architectenbureau Van den Berg Groep uit Kampen en Henning Larsen Architects uit Kopenhagen, Denemarken.

Een intelligent ontwerp met inventieve visie, multifunctioneel, flexibel en bijzonder duurzaam, zo stond onder andere te lezen in het verslag van de beoordelingscommissie. Het advies van deze commissie is overgenomen door het gemeentebestuur en hiermee is de opdracht nu definitief gegund.

 

Ambitie vertaald in het ontwerp

De gemeente formuleerde een hoog ambitieniveau voor het theater en de entree van het nieuwe dierenpark. Het gebouw wordt een markant monument in de skyline van Emmen, een informeel en levendig ontmoetingspunt en markeert de overgang tussen stad en dierentuin. Architecten Troels Troelsen en Dick van de Merwe lichten toe hoe zij en hun ontwerpteam deze ambitie in beeld vertaald hebben: “We hebben gekozen voor een gebouw dat als het ware geplaatst is in een groot frame. Dit frame functioneert als een theatraal raam naar de magische dierentuinwereld en vormt tegelijkertijd een beschermde stedelijke ruimte als middelpunt voor de gewenste ontmoeting. Het frame wordt uitgevoerd in een prominente vorm: een sterk symbool en de landmark voor de dierentuin en het centrum van Emmen.”

 

Iconisch, duurzaam, innovatief en multifunctioneel

André Lageweg van Van den Berg Groep over de gewonnen opdracht: “De gemeente steekt haar nek uit met dit project en als Van den Berg Groep/Henning Larsen Architects zien we er naar uit om te werken aan dit prestigieuze project. Het hoge ambitieniveau van de gemeente op het gebied van duurzaamheid, flexibiliteit, multifunctionaliteit en innovatie hebben we kunnen vertalen in ons ontwerp en dit alles binnen de gestelde kaders. Daarnaast fungeert het Theater en de Wereld van Ontmoeting als een landmark dat een hoge iconische waarde heeft.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links