Display geeft inzicht in energieverbruik

Bewoners van de passiefhuizen in Beek kunnen in één oogopslag zien wat ze verbruiken aan gas en elektriciteit. Dit kunnen zij aflezen van een gebruiksvriendelijk energiedisplay genaamd Marvin. Dit apparaat is uitgerust met een handig touch screen en werd eind maart in alle dertien woningen geplaatst. Het energiedisplay toont het verbruik niet alleen in hoeveelheden maar ook in euro’s.

Met het verschafte inzicht worden de prestaties van de woningen gemeten en bewoners bewust gemaakt van hun energieverbruik en de kosten. De eigenaar,Woningstichting Berghen de aannemer die de huizen bouwde, Veluwezoom Verkerk Bouw, kozen onder andere voor het innovatieve display om de prestaties van de passiefhuizen te kunnen meten. “Vorig jaar startte er een meetperiode van drie jaar. Wij willen van dit project leren en willen weten wat passiefhuizen betekenen voor het comfort, de gezondheid, de woonlasten en het technisch beheer”, verteltWilbert Meijer, projectleider bij Woningstichting Bergh.

Het wooncomfort en het gebruikersgemak wordt gemeten via halfjaarlijkse enquêtes met bewoners. Om te bepalen of de woningen een gezond binnenklimaat hebben wordt gebruik gemaakt van speciale meetapparatuur. “Hierbij wordt bij twee woningen gedurende de gehele monitoringsperiode de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid in de woning gemeten, evenals de ruimtetemperatuur van drie ruimtes.”
Het gas-, elektraverbruik en de CO2-uitstoot en ook het aantal bomen dat nodig is om de uitstoot te verwerken, wordt weergegeven door het energiedisplay. Sensoren in de meterkast geven de beschikbare informatie door via de display. De gegevens worden centraal verzameld en verwerkt.

Het energiedisplay heeft ook nog een ander functie: “We hopen dat door inzicht te geven in het dagelijks verbruik, mensen bewuster hiermee omgaan en zelf actief energie gaan besparen.” Een extra motivator hierin is het referentieverbruik dat per gebruiker wordt ingesteld. “Het display geeft aan of je onder of boven het gemiddelde verbruikt.” Het eerste jaar wordt deze op basis van de passiefhuisberekeningen en de samenstelling van het huishouden berekend. Volgend jaar wordt samen met de bewoners het referentieverbruik vastgesteld. “Je kunt dan zelf bepalen hoe hoog je de lat voor jezelf gaat leggen, kortom; hoeveel je wil besparen.”

Dat het bijdraagt aan de bewustwording, wordt duidelijk tijdens een demoavond bij één van de bewoners thuis. “Ik schrik soms hoe het verbruik omhoog gaat als ik bijvoorbeeld de Senseo aanzet”, vertelt één van de bewoners, “en ook een afwasmachine verbruikt veel energie. Als deze klaar is, zet ik ‘m meteen uit.” Eén bewoner heeft al een goede tip welke niet alleen energie bespaart maar ook nog eens bijdraagt aan de leefbaarheid in de buurt: “Ouderwets koffie zetten met de hand of koffie drinken bij de buren.”

Elders in het land zijn al proeven gestart met energiedisplays in de huursector. Maar, de bewoners van de passieve huurwoningen in Beek hebben de primeur voor Gelderland. Medio dit jaar zijn de eerste onderzoeksresultaten bekend.

Betrokken partijen
Eigenaar huurwoningen: Woningstichting Bergh

Aannemer: Veluwezoom Verkerk Bouw

Projectmanagement: Aardvast B.V.

Adviseur: Trias Advies & Energiemanagement

Leverancier displays: KiesMarvin

Deel dit artikel

permalink