Energielabel A+ voor Rabobank Alkmaar e.o.

Het nieuwe pand van Rabobank Alkmaar e.o. heeft energielabel A+ ontvangen. Arie Huisman, manager installatieadvies bij DWA installatie- en energieadvies overhandigde het energielabel aan directievoorzitter Kees Jasperse tijdens de officiële opening op 17 april 2012.

Het pand is een fraai staaltje van duurzaam bouwen. Een integraal ontwerp, waarbij is gefocust op inzet van duurzame energie en toepassen van energiebesparende maatregelen, heeft geleid tot een gebouw dat zich tot de top van duurzame gebouwen mag rekenen.

Het kantoor, een ontwerp van Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen Architecten, biedt de circa 200 medewerkers alle gelegenheid om op een nieuwe manier te werken. Zo zijn de werkplekken volledig flexibel en stimuleren de enorme openheid en transparantie het samenwerken en ontmoeten.

 

Windmolens op het dak
Een gasaansluiting ontbreekt: warmte en koude wordt op een efficiënte en duurzame wijze opgewekt door middel van warmte/koudeopslag met warmtepompen. Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van windmolens, die bovenop het dak staan, zonnepanelen en in de glasgevel geïntegreerde zonnecellen.

Verder zijn maatregelen getroffen om het energiegebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Het ontwerp is zodanig dat daglicht zo ver mogelijk de kantoorruimten kan binnendringen. Verder heeft het verlichtingssysteem een daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie. Ook is LED-verlichting toegepast.

 

Energiespiegel
Het energiegebruik zal gevolgd en door middel van het door DWA ontwikkelde programma ‘Monavisa’ inzichtelijk worden gemaakt. Niet alleen de eigenaar van het pand krijgt inzicht in de energieprestatie: in de ontvangsthal visualiseert een energiespiegel in begrijpbare eenheden wat er aan energie wordt opgewekt en gebruikt. Ook bezoekers worden op deze manier op de hoogte gesteld van de bijdrage van de Rabobank aan een duurzame samenleving.

 

DWA was als duurzaamheidsexpert betrokken en verzorgde het advies voor de technische installaties, bouwfysica en brandveiligheid. Ook begeleidde DWA de subsidieaanvragen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA

Links