Bouw Gemeenschappelijk Milieulaboratorium in Utrecht gestart

De Universiteit Utrecht, TNO en Deltares doen samen onderzoek naar de invloed van menselijke activiteiten op klimaat, lucht, water en bodem. Zij gaan hun expertise en laboratoriumvoorzieningen voor milieuonderzoek concentreren in een nieuw Gemeenschappelijk Milieulaboratorium (GML).

De samenwerking en bundeling van kennis en faciliteiten maakt dit laboratorium uniek. Het GML wordt gebouwd op het Utrecht Science Park en zal eind 2013 in gebruik worden genomen.

In het GML worden diverse maatregelen genomen voor een duurzaam gebouw, waaronder: een warmte-koude-opslagsysteem voor het koelen en verwarmen van ventilatielucht; materiaalbesparing in de betonnen constructievloer; PVC-vrije materialen; warmteterugwinning uit het ventilatiesysteem en  opvang van hemelwater voor toiletspoeling.

De bouw van het Gemeenschappelijk Milieulaboratorium is live te volgen via een webcam.

 

Onderzoeksfocus
Zowel de faciliteiten als de expertise van alle partijen worden samengevoegd in het GML. Hier gaan onderzoekers geavanceerde chemische, fysische en microbiologische analyses en experimenteel onderzoek uitvoeren.

Door dit Nederlandse toponderzoek in één laboratorium samen te brengen, wordt de onderlinge, bestaande samenwerking nog intensiever. Daarnaast vraagt excellent onderzoek grote investeringen in apparatuur en expertise, dat gezamenlijk beter is te bekostigen.

Het GML gaat zich onder andere richten op:

 

Kennisvalorisatie
Naast het doen van onderzoek, richten de drie partijen zich ook op de valorisatie van de verkregen kennis. Door kennis toepassingsgericht te maken voor bedrijven, vindt nieuwe kennis sneller zijn weg in de praktijk. Bedrijven kunnen daardoor samen met het GML oplossingen ontwikkelen voor (milieu)problemen. Het onderzoek in het GML sluit in het bijzonder aan bij de Nederlandse topsectoren Energie en Water, en richt zich op een duurzame leefomgeving.

 

Utrecht Science Park
Op het Utrecht Science Park vestigen zich steeds meer bedrijven en instellingen op het gebied van duurzaamheid en life sciences. Met de bouw van het GML wordt het duurzaamheidsonderzoek op het Utrecht Science Park flink versterkt. Op termijn vestigen zich op het Utrecht Science Park, naast het GML, onder andere Danone, RIVM en het Nationale Kinderoncologische Centrum.

 

Artist impressions: Architectenbureau RAU

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links