Energienulwoningen met een huurprijs inclusief energie

Energienulwoningen zijn een nieuwe innovatie op de woningmarkt. Bijzonder aan deze woningen is dat ze evenveel of meer energie opleveren als dat ze verbruiken en dat de huurprijs inclusief energie is. Het eerste project met energienulwoningen komt nu van de grond in het Brabantse Uden.

"We gaan woningen realiseren die zo zuinig zijn dat ze geen energie meer gebruiken", vertelt Aris de Groot, de bedenker van het concept. "De energienulwoningen wekken genoeg energie op voor bijvoorbeeld verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en huishoudelijke apparaten. Daarvoor zijn de woningen voorzien van diversen duurzame technologieën. Voor de huurvariant geldt dat de opzet van de huurprijs net zo vooruitstrevend is als de energienulwoning zelf. De huurprijs is namelijk inclusief een vaste bijdrage voor energieverbruik."

 Inzicht in verbruik
"In een tijd waarin de energieprijzen alsmaar stijgen, is het erg prettig om precies te weten wat je kwijt bent voor energie. Vandaag, maar ook over tien of twintig jaar." En dat is volgens De Groot het grootste voordeel. "Mensen betalen geen extra kosten en weten precies waar ze aan toe zijn." Er blijft nog wel een variabel energiedeel over, met name voor het gebruik van huishoudelijke apparaten, maar dat betalen bewoners via een ‘energietegoed'.

"Via deze bijdrage houden we rekening met de verschillen in verbruikersbehoefte. Vergelijk het met het beltegoed voor een mobiele telefoon", aldus De Groot, die uitlegt dat die bijdrage voor iedere huurder anders is en specifiek wordt afgestemd op de gebruikersbehoefte. "We bieden toekomstige bewoners te zijner tijd advies en begeleiding voor een energiezuinig huishouden."

Voordelig wonen
Het energienulconcept is al beproefd. Ontwikkelaar Octus Beheer, waarvan De Groot mede-eigenaar is, realiseerde eerder dit jaar al een kantoorgebouw (zie foto, red.) waarin alle technieken zijn toegepast. "Het werkt fantastisch", zegt De Groot enthousiast. "Een ideaal concept, juist in deze tijd. Veel mensen moeten bezuinigen om hun bestedingsniveau op peil te houden. Energienulwoningen bieden uitkomst. Huren inclusief energie zorgt ervoor dat bewoners er nu én later warm bijzitten. Zo kunnen mensen vrij over hun geld beschikken en zorgeloos wonen en genieten. Dat kan, ook in deze tijd."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links