400.000 euro voor Energiesprong Montferland

De nieuwe woningen die Goldewijk bouwt voor Woningstichting Bergh in Zeddam, ’s-Heerenberg en Stokkum zouden al energiezuinig worden. En nu Woningstichting Bergh en haar consortiumpartners een subsidie van 4 ton hebben gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) doen ze er nog een schepje bovenop:

De 61 woningen die dat nog niet hadden, krijgen zonnepanelen. Daarmee worden ze nog energiezuiniger dan al de bedoeling was. De consortiumpartners willen hiermee een voor de regio zeer ambitieuze en unieke energiesprong voor de woningbouw in Montferland realiseren en de opgedane kennis delen.Projecten

De energiesprong bij de nieuwbouw kost Woningstichting Bergh € 20.000,- extra per woning. Hiervan komt ca. € 12.000,- terug in de vorm van subsidies van het ministerie van BZK, de gemeente Montferland en de Provincie Gelderland. Directeur-bestuurder Arjan ter Bogt van Woningstichting Bergh investeert graag de resterende € 8.000,- per woning: “Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het noodzakelijk is om na te denken over en te werken aan het vormgeven van een duurzame samenleving.
Wij doen dat door toekomstbestendig vastgoed te ontwikkelen, waarbij wij ook nog eens verwachten dat het op de lange termijn onze concurrentiepositie verbetert. Daarom hebben we ons hard gemaakt voor de subsidie, samen met organisaties die er hetzelfde over denken. En die ook –letterlijk- een steentje willen bijdragen aan duurzaamheid en ketensamenwerking. Wij zijn er trots op dat het is gelukt!”.

Forse besparing
De subsidie is bedoeld voor in totaal 61 nieuwbouwwoningen: in de eerste fase realiseren we de Delweg in Zeddam (11 woningen) en Plantsoensingel Midden / Zuid (17 woningen). In fase 2 volgen Plantsoensingel Noord (24 woningen) in ’s-Heerenberg en de nieuwbouw aan de Heuvelstraat in Stokkum (8 woningen).

Met de subsidie worden de woningen nog energiezuiniger dan momenteel wettelijk is verplicht. Ten opzichte van die norm kan de bewoner bij woningen uit de eerste fase 60% energie besparen en bij de woningen in de tweede fase zelfs 80%. Een rekenvoorbeeld: stel dat een gezin nu een energierekening heeft van gemiddeld € 150,- per maand. Bij de woningen aan de Delweg en Plantsoensingel Midden en Zuid kunnen de energielasten voor dat gezin bij hetzelfde stookgedrag maandelijks € 60,- bedragen. En bij de woningen in de laatste fase zelfs slechts € 30,- per maand. Een forse besparing.

Leren voor de toekomst
De woningen nog energiezuiniger maken, is niet de enige bestemming van de subsidie. Het is de bedoeling dat de kennis die in dit project wordt opgedaan over energiezuinig bouwen breed wordt gedeeld. De projectpartners maken daarvoor een kennis- en leerplan. Daarnaast is een voorwaarde voor de subsidie dat huurders en kopers participeren in de planontwikkeling. Bij de eerste drie projecten is dat al gebeurd en gebeurt dat ook in de toekomst. Bij de acht nieuwe woningen in Stokkum participeren in ieder geval vier toekomstige kopers.

Consortium Energiesprong
De projectpartners in de Energiesprong Woningbouw Montferland zijn:

Vraagzijde: Woningstichting Bergh, Gemeente Montferland, Aardvast, W/E adviseurs, Berentsen Communicatie;
Aanbodzijde: Goldewijk, Architect Arx, Green m2, HVTC, Dusseldorp, Staring Advies, Daas, Kremer;
Kennisdeling: Stadsregio Arnhem Nijmegen, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Provincie Gelderland; Deelnemende eigenaar / bewoners

Op 27 juni jl. vierden deze partners dat de subsidie is verstrekt en maakten zij de eerste afspraken over hun meerjarige samenwerking.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Aardvast

Links