Energieneutraal wonen in een passief huis

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van Woningstichting Bergh en Aardvast: de nieuwbouw aan voormalig Sportveld Kilder wordt een combinatie van energieneutraal en PassiefHuis.

Toekomstige bewoners zijn hiermee verzekerd van lagere energielasten, al blijft dat mede afhankelijk van hun eigen ‘gedrag’. Wat de woningen nog meer duurzaam maakt, is dat er bij de bouw duurzame Cradle to Cradle-materialen worden gebruikt: materialen die in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

Aardvast heeft namens Woningstichting Bergh de concurrentiegerichte aanbesteding georganiseerd. Van Campen Bouwgroep is als winnaar uit de bus gekomen. Zij tekenden hiervoor eind augustus de samenwerkingsovereenkomst (design and build) met Woningstichting Bergh om het voormalige sportveld in Kilder aan de Schoolstraat te ontwikkelen. Er komen zes levensloopbestendige woningen , tien eengezinswoningen  en vier twee-onder-een-kapwoningen. Op dit moment wordt de grond bouwrijp gemaakt. De verwachting is dat in oktober of november het startsein voor de nieuwbouw gegeven kan worden. De oplevering van de nieuwbouw is medio 2013. Bij voldoende belangstelling start daarna de tweede fase.

Lage energielasten
Evenals bij eerdere woningbouw, zoals bij de Delweg in Zeddam en Plantsoensingel in ’s-Heerenberg, is ook in dit project duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Wij vinden dat ook toekomstige generaties prettig en betaalbaar moeten kunnen wonen. De duurzaamheid komt tot uiting in het gebruik van Cradle to Cradle-materialen en door de combinatie van PassiefHuis en energieneutraal bouwen. En het betekent een lage energierekening voor toekomstige bewoners.

Combinatie
De nieuwbouw van de eengezins huurwoningen wordt een combinatie van energieneutraal en PassiefHuis. De belangrijkste kenmerken van passief bouwen zijn: extreem goede isolatie, oriëntatie van de woning op het zuiden voor optimale benutting van zonnewarmte en een innovatief ventilatiesysteem. Dit systeem brengt de schone aangevoerde lucht op temperatuur met de warmte van de afgezogen lucht. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen bijzonder lage energiekosten, al blijft dat laatste ook afhankelijk van het bewonersgedrag. Een PassiefHuis benut de zon in de winter en sluit de ongewenste inval van zonlicht in de zomer buiten. De extra toepassing van zonnepanelen maken de woningen energieneutraal.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Aardvast

Links