Energieneutrale sociale huurwoningen volgens 'Brabantwoning-concept'

In het Brabantse Sint-Oedenrode bouwt woningcorporatie Wovesto 27 energieneutrale sociale huurwoningen met Silka klimaatwanden van Xella. De woningen worden gebouwd volgens het Brabantwoning-concept. De Brabantwoning is een betaalbaar, gezond en energieneutraal woonconcept voor starters, gezinnen en senioren in Brabant.

Het ontwerp is deels gebaseerd op het Passiefhuis-principe: door een luchtdichte, hoge isolatie van de woningschil is er relatief weinig energie nodig voor verwarming en koeling. Biologisch architect Renz Pijnenborg: “Anders dan een radiator die de lucht verwarmt, is er gekozen voor de Silka klimaatwand. Deze werkt namelijk op basis van stralingswarmte. De hele wand straalt mensen in de ruimte aan op dezelfde manier als de zon dat doet.”

Dezelfde conclusie
De energiezuinige woningen hebben zo een gezond en comfortabel binnenklimaat. Het casco van kalkzandsteen zorgt er daarnaast voor dat de huurwoningen zeer hoge Rc-waarden bereiken. De Rc-waarden van de begane grond, gevel en dak zijn respectievelijk 5, 8 en 10 m2K/W.

Twintig jaar geleden ontwikkelde architect Renz Pijnenborg uit Den Bosch de Silka klimaatwand in zijn streven naar een gezonde en milieuvriendelijke bouw. Bij het ontwerp van dit project komt hij nog steeds tot dezelfde conclusie. “Als je een energiezuinige woning wilt, met een gezond en comfortabel binnenklimaat, dan is er maar één oplossing: de Silka klimaatwand. Er is geen beter alternatief.” Mede door de uitstekende isolatie is er minder energie nodig voor verwarming en koeling van het huis. Door de stralingswarmte is een ruimte eerder warm en behaaglijk. Hierdoor kan de luchttemperatuur zo’n twee tot drie graden lager zijn dan bij convectie. Ook heb je, zoals bij convectie, geen last van stofcirculatie, stofschroei en een lage luchtvochtigheid.

Ankerloze geïsoleerde spouwmuur
De woningscheidende klimaatwanden zijn uitgevoerd als ankerloze geïsoleerde spouwmuur; ofwel twee Silka klimaatwanden met daartussen isolatie van thermohennep-platen. De Silka klimaatwanden worden verwarmd middels lagetemperatuurverwarming (LTV). Zonnecollectoren op het dak en warmteterugwinning uit geventileerde lucht verwarmen het water dat wordt opgeslagen in een buffervat. Het water in de wand is met slechts 25 – 30 °C voldoende warm om de ruimte behaaglijk te verwarmen. “Het water dat door een gewone radiator gaat, is soms verwarmd tot wel 80 graden. LTV is dus veel comfortabeler, energiezuiniger en daardoor ook goedkoper voor de gebruiker”, concludeert Pijnenborgh.

Kalkzandsteen
Het casco van de woningen bestaat uit kalkzandsteenwanden en betonnen kanaalplaatvloeren. Pijnenborgh koos voor kalkzandsteen, omdat die ten opzichte van andere bouwmaterialen het minst milieubelastend is. Zo straalt kalkzandsteen weinig schadelijk radon uit. Bovendien is kalkzandsteen door zijn massa in staat om warmte en koude op te slaan en af te geven. De gevels en het vegetatiedak worden uitgevoerd in houtskeletbouw. Het kalkzandstenen casco en de ‘houten jas’ zorgen op die manier voor een uitzonderlijk geïsoleerde gebouwschil, ver boven de norm van het bouwbesluit.

Twee locaties
De 27 energieneutrale sociale huurwoningen zijn verdeeld over twee locaties. Aan de Dille in een bestaande nieuwbouwwijk van Sint-Oedenrode verrijzen zeven woningen. En in Boskant, een dorp ten westen van Sint-Oedenrode, worden nog eens 20 Brabantwoningen gebouwd als onderdeel van een nieuwbouwwijk. De bouw van de energieneutrale Brabantwoningen is in februari dit jaar gestart. De oplevering is naar verwachting in december dit jaar.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links