SCoop aan de slag voor QuaWonen

In een openbaar debat koos een jury met vertegenwoordigers van corporatie QuaWonen, gemeente Krimpen aan den IJssel en bewoners afgelopen donderdag voor de renovatie-aanpak SCoop voor 240 zestiger jaren woningen.

Deze keuze is een mijlpaal in een bijzonder ontwikkelingstraject waarvoor bouwpartijen – in consortia én met elkaar – in korte tijd totaaloplossingen ontwikkelden. Dit proces leverde drie renovatie-aanpakken op: SENS, Co Kortland en SCoop.

Radicaal ander proces
Het innovatieprogramma Energiesprong koos voor een Slim&Snel-aanpak om

  1. opdrachtgevers uit te dagen om een uitvraag te doen alleen op basis van specificaties en
  2. partijen uit de bouwsector uit te dagen gezamenlijk een totaal-aanpak, oftewel concept, te ontwikkelen.

Doel voor Energiesprong is om door het radicaal andere proces een impuls te geven aan energie-innovatie in de gebouwde omgeving. Programmaregisseur Jan Willem van de Groep: “QuaWonen is een werkelijk vernieuwende opdrachtgever geweest in dit proces, door er met open vizier in te stappen. Het resultaat mag qua energieambities van mij nog hoger, maar er zijn mooie integrale concepten uitgedacht die geschikt zijn voor al die zestiger jaren woningen in Nederland. Ik kijk met spanning uit naar de volgende concepten die in het kader van het Slim&Snel-initiatief van Energiesprong worden ontwikkeld, bij de andere vier aangesloten corporaties.”

Drie keer een slimme totaal-aanpak
Door dit uitdagende proces zijn drie concepten ontstaan:

Vernieuwend opdrachtgeverschap
QuaWonen heeft een ambitie: energieneutraal in 2030. Dat was een belangrijke trigger om niet zelf een aanpak te bedenken, maar om de markt uit te dagen tot innovatie. Zo startte een vernieuwend opdrachtgeverschap met een ‘contactadvertentie’ en een ‘speeddate-sessie’. De belangrijkste gevraagde prestatie was: opnieuw voor 50 jaar goed, inclusief bijpassende energieambities. Er werden drie coalities gekozen. Na die eerste keuze volgde ‘samenwerken in het kwadraat’: coalities werkten samen binnen hun eigen coalitie én met de andere consortia. ‘Een gaaf proces’, aldus één van de participanten. QuaWonen gaat nu met SCoop aan de slag op zoek naar 70% bewonerscommitment. QuaWonen bezit behalve de 240 woningen in de wijk Kortland in Krimpen aan den IJssel nóg enkele duizenden van dit type woningen. In heel Nederland staan daarvan zo’n 12.000.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31

Links