De Zwarte Hond wint Gouden Kikker Award

Ontwerpbureau De Zwarte Hond heeft donderdag 15 november de Gouden Kikker Award 2012 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens het drukbezochte Duurzaam Gebouwd Congres in Burgers’ Zoo. De Zwarte Hond kreeg de Award voor het project ‘kantoor GasTerra’.

Onder de 23 inzendingen bevond zich een breed scala aan projecten: kantoorgebouwen die door duurzaam renoveren van energielabel G naar A+ gingen; maar ook duurzame starterswoningen, zorgconcepten en oplossingen voor energieneutraal wonen.

Pragmatiek centraal
De uiteenlopende initiatieven hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn allemaal projecten waarbij pragmatiek centraal staat: vernieuwing in techniek; proces of dienstverlening; betaalbaar; opschaalbaar en realiseerbaar. De diversiteit in aanmeldingen leidde tijdens het juryberaad tot interessante discussies en andere inzichten. Desondanks was de uitslag van de jury unaniem.

Winnend project
Van alle inzendingen was het project ‘Kantoor GasTerra’ in Groningen van De Zwarte Hond de beste, zo vond de jury van de Gouden Kikker Award. GasTerra is een oud kantoorgebouw met energielabel G, dat getransformeerd wordt naar een kantoorgebouw met energielabel A+. Bij deze transformatie is gezocht naar zoveel mogelijk sloopvrije oplossingen. Aan de hand van een greenlease contract kan door middel van een lagere energierekening de investering worden terugverdiend, waardoor een huurder een comfortabel kantoor kan worden geboden zonder dat er een hogere huur hoeft te worden betaald.

Juryoordeel
Volgens de jury gaat het om een totaalproject, waarbij de gehele keten verantwoordelijk is voor het concept en het eindresultaat: van een leegstaand kantoorpand naar een kantoor dat aan alle eisen van deze tijd voldoet en op dit moment voor 100% is verhuurd.
Niet alleen de architect, aannemer en investeerder zijn de uitdaging aangegaan op het gebied van duurzaamheid. De opdrachtgever heeft gekozen voor een nieuwe manier van werken (flex-werken) waardoor er een optimale bezetting wordt gegenereerd in het gebouw.
De jury heeft veel lof voor het getoond ondernemerschap van alle betrokken partijen en wil hier graag de nadruk op leggen. Door de totale visie en de integrale verantwoordelijkheid van de gehele keten is een transitie ontstaan in denkwijze en handelen met dit kantoor als eindresultaat. Dit project is een helder voorbeeld van een procesgang die de huidige kantorenvoorraad op een adequate en inspirerende manier aanpakt.

Stimulans
De Gouden Kikker Award wordt jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De Gouden Kikker is een initiatief van Smitshoek Melles & Partners project- en procesmanagers en werd dit jaar voor het eerst samen met Kennisplatform Duurzaam Gebouwd georganiseerd. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs.

2013
Ook volgend jaar zal de Gouden Kikker Award weer worden georganiseerd. Indien u wilt meedingen naar deze prijs, kunt u hiervoor de website in de gaten houden.

 

Op de foto: winnaar Tjeerd Jellema van De Zwarte Hond, geflankeerd door juryvoorzitter Chris de Jonge (JHK Architecten, links) en Bert Melles (Smitshoek Melles & Partners, rechts).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door RYSE

Links