Zonnestroomsystemen aan elektriciteitsnet

Meer dan twintig partners uit heel Europa zullen zich gezamenlijk inzetten om de knelpunten die een mogelijke belemmering vormen voor het op grote schaal koppelen van zonnestroomsystemen aan het elektriciteitsnet uit de weg te ruimen.

Het tweejarige project PV GRID maakt onderdeel uit van het Intelligent Energy for Europe programma van de Europese Commissie. Het project loopt tot oktober 2014 en heeft als doel het oplossen van de technische en bureaucratische knelpunten bij de grootschalige koppeling van zonnestroomsystemen aan elektriciteitsdistributienetten in Europa.

Vervolg op PV LEGAL
PV GRID is een vervolg op het PV LEGAL, een project dat werd uitgevoerd tussen juli 2009 en februari 2012. Uit dit project is een indrukwekkende lijst met gegevens van bureaucratische belemmeringen in Europa voortgekomen, alsmede een lijst met aanbevelingen voor beleidsmakers om dit op te lossen.

Knelpunten
Het PV GRID-project gaat aan de slag met de uitkomsten van het project PV LEGAL en zal zich concreet richten op de knelpunten op het gebied van regelgeving en normering die een belemmering vormen voor technische oplossingen bij de koppeling van zonnestroomsystemen aan het elektriciteitsnet. Het projectconsortium zal zich daarnaast blijven inzetten voor transparantie op het gebied van administratieve belemmeringen bij de installatie van zonnestroomsystemen.

Vertegenwoordigingen
Het PV GRID-consortium bestaat uit verschillende partijen uit de elektriciteitsdistributiesector, waardoor zowel technische als organisatorische processen op het gebied van de distributie op elektriciteitsnet aan bod komen. Gecoördineerd door de Duitse Solar Industry Association (BSW-Solar) zijn in het consortium dertien nationale branche organisaties op het gebied van zonnestroom vertegenwoordigd, daarnaast onder andere de Europese PV organisatie, drie netbeheerders en onderzoeksinstellingen.

Het PV-GRID project wordt uitgevoerd door de partners:

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links