Biomassacentrale voor Easy Street Breda

Vandaag zal de duurzame biomassa centrale voor het project Easy Street in Breda officieel in gebruik worden gesteld door de wethouder van Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur van de Gemeente Breda. Easy Street is een uniek nieuwbouwproject van 446 woningen voor starters en studenten in Breda.

De benodigde warmte wordt duurzaam opgewekt door een houtpellet-installatie (1,1 MW ) en geleverd aan alle woningen in het complex. Het eigendom van de warmte centrale ligt bij Eteck, een duurzaam energiebedrijf uit Waddinxveen. Ook plaatste Eteck op de daken een zonnepaneleninstallatie van ruim 560 panelen (150 kW ) die zijn gekoppeld aan een elektrisch energienet van Enexis.

Lokale opwekking
Met de ontwikkeling van het plan Easy Street (246 appartementen en 200 studenteneenheden) is als doel gesteld om tot een zo duurzaam mogelijke energieopwekking te komen. Hierbij is gekozen om de benodigde warmte lokaal op te wekken middels een biomassa centrale voor het totale complex. Met deze installatie is voor Easy Street zelfs een CO2-neutrale oplossing bereikt voor de ruimteverwarming en het warm tapwater van de woningen. De gebruikte biomassa bestaat uit houtpellets. Dit zijn kleine, samengeperste houtkorrels en wordt gemaakt van zaagsel uit houtzagerijen.
Jaap van Eck, directeur van Eteck, ziet grote kansen voor de toepassing van biomassa bij de verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland: “Een biomassa centrale kan toegepast worden in elk gebouw, oud en nieuw, en is, naast Warmte Koude Opslag (WKO), een belangrijke technologie om warmte duurzaam op te wekken”.

Smart grid
Naast de biomassa centrale omvat het project ook een slim energienet, wat is gerealiseerd in samenwerking met Enexis. Lennart Verheijen, projectmanager van Enexis: “Samen met een aantal partners is Enexis gestart met een pilot voor een slim energienet in de nieuwbouwwijken Meulenspie en Easy Street in Breda. De uitkomsten van de pilots zijn richtinggevend voor de energietoekomst van Nederland. De bewoners wekken hun eigen energie op via duurzame bronnen zoals zonnepanelen. Daarnaast krijgen deelnemers aan de pilot een slimme meter en een energiecomputer in huis, waarmee gemakkelijk is te bepalen wanneer bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten gunstig is voor portemonnee en / of milieu.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links