Duurzame technologie voor Universiteit Leiden

Cofely realiseert alle technische installaties voor de nieuwbouw van de Bèta Campus – de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen – van de Universiteit Leiden. Dit nieuwbouwproject omvat een oppervlakte van ongeveer 45.000 m2 en bestaat uit laboratoria, collegezalen, kantoren en een ondergrondse parkeerkelder.

De Universiteit Leiden realiseert de Bèta Campus met een ‘BREEAM Very Good’ certificaat dat de hoge duurzaamheidsambitie weergeeft. De voorgenomen overeenkomst heeft een waarde van 22,5 miljoen euro.

Ambitie
De realisatie van de Bèta Campus markeert de eerste bouwfase van de in totaal te realiseren 99.000 m2 nieuwbouw op het Leiden Bio Science Park. De oplevering van deze eerste fase staat in september 2015 op het programma. Een belangrijk uitgangspunt bij de nieuwbouw is duurzaamheid. Daarom zijn zowel het ontwerpproces als de uitvoering gebaseerd op de BREAAM-methodiek. De BREAAM-certificering is uniek voor een openbaar gebouw met laboratoriumvoorzieningen en de Universiteit Leiden heeft de ambitie voor de score ‘Very Good’ te gaan. Cofely is als technisch dienstverlener verantwoordelijk voor de optimalisatie en implementatie van alle technische installaties. De Universiteit Leiden koos mede voor Cofely vanwege haar ervaring met grote bouwprojecten en het bouwen van labs met een vergelijkbare complexiteit. Daarnaast heeft zij veel kennis over LEAN en modulair bouwen en samenwerking met bouwpartners op basis van Bouw Informatie Model (BIM).

Focus op optimalisatie
“Na de optimalisatie ronde is de Universiteit Leiden voornemens opdracht te geven aan Cofely. Wij rekenen op optimalisaties die resulteren in kostenreducties, energiebesparing en een aanzienlijke beperking van de CO2-uitstoot”, zegt Peter Hamel, Projectmanager van Universiteit Leiden. “Met deze opdracht laten we zien dat Cofely de aangewezen partij is voor complexe technologische en duurzaamheidsvraagstukken. Elke keer weer hebben we aan onze klanten bewezen dat wij hun vertrouwen verdienen als hun partner in de energietransitie”, aldus Hans van Happen, lid van het Executive Team van Cofely. Cofely leverde eerder een belangrijke bijdrage aan de realisatie van tal van hoogwaardige campussen in Nederland, zoals het Centrum voor Levenswetenschappen in Groningen, de Radboud Universiteit in Nijmegen en het Nanolab voor de Universiteit van Twente. Ook voor ASML en het Technology Center van Shell verzorgt Cofely het ontwerp en duurzaam onderhoud en beheer van kritische ruimten als labs en cleanrooms.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links