BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat voor OVG

OVG Projectontwikkeling heeft begin deze maand het BREEAM-NL ‘EXCELLENT’ oplevercertificaat voor het project ExtraVerde in ontvangst genomen.

ExtraVerde heeft de hoogste BREEAM-NL score voor een nieuw ontwikkeld project inclusief inbouwpakket en behoort tot de top vijf projecten in Nederland die een Excellent oplevercertificaat heeft ontvangen. Het verkrijgen van het certificaat maakt duidelijk dat de ambities van het ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn.

Duurzame ontwerp
Het kantoorgebouw ExtraVerde, gelegen aan de Prinses Catharina Amaliastraat in Den Haag en gehuurd door de Hartstichting, voldoet aan de strenge eisen van de ambitieuze BREEAM duurzaamheidscertificering. BREEAM is de leidende en wereldwijd meest gebruikte methode voor het meten van de milieuprestaties van gebouwen. Het zet de standaard voor best-practice in duurzaam ontwerp en is de maatlat geworden om de milieuprestatie van een gebouw te beschrijven. BREEAM kent vijf kwalificaties waarvan de kwalificatie ‘Excellent’ de op één na hoogst haalbare score is. Door de goede samenwerking met het team van Dura Vermeer Bouw Leidschendam, Hiensch Engineering, Bartels , Meyer en van Schooten Architecten en C2N is het gelukt om de ambities van het duurzame ontwerp te realiseren voor zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw.

Esthetiek en duurzaamheid gaan samen
ExtraVerde is het tweede gebouw in Nederland dat zowel voor casco als voor inbouw BREEAM-NL Excellent gecertificeerd is. Het andere gebouw is het UPC kantoor in Leeuwaarden, dat ook een ontwikkeling is van OVG. Tot op heden is dit het hoogst certificeerde niveau van oplevercertificaten in Nederland. Het Outstanding certificaat – het hoogste niveau – is alleen als ontwerpcertificaat uitgedeeld. Coen van Oostrom (CEO OVG): “Het ExtraVerde project is een uitstekend voorbeeld dat esthetiek en duurzaamheid goed samengaan. Niet alleen betreft de omvang van het gebouw, maar ook het inbouwpakket. We zijn trots te behoren tot de top 5 in Nederland.”

Energie monitoring systeem
Het project bestaat uit een combinatie van duurzame maatregelingen. Zo is er onder andere voor dit gebouw een uniek energie monitoring systeem (EMS) ontwikkeld, waarmee op ieder moment van de dag het energieverbruik en daarmee de duurzaamheid kan worden gemonitord. Het gebouw is namelijk voorzien van sensoren in elke ruimte die het elektriciteitsniveau, de aanwezigheid en het warmte- koude en waterverbruik meten. De comfortprestaties in relatie tot het actuele energieverbruik worden real time gepresenteerd. Als gevolg van het monitoren kan de installatie worden aangepast aan het gebruik. Het gebouw wordt daarmee steeds energiezuiniger met een goede bewaking van het te leveren comfort. Daarnaast worden warmte- en koude overschotten opgeslagen in de grond voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Het mossedum dak isoleert het gebouw extra en ontlast de riolering.
De contour van het gebouw is zo ontworpen dat het rekening houdt met de stand van de zon gedurende de dag en dat de bouwlagen een zonneluifel vormen voor de laag eronder. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door EDGE Technologies

Links