Subsidie voor gebruik zonnecellen als bouwmateriaal

Het integreren van zonnecellen in gevels is de afgelopen jaren flink gepromoot door De Groot & Visser. De bouwer van aluminium gevels uit Gorinchem toont bij verschillende projecten aan hoe zonnecellen kunnen worden ingezet als bouwmateriaal in gevels, waardoor naast daken ook gevels geld kunnen opleveren.

Agentschap NL heeft het subsidiepotje voor de Energie Investeringsaftrek (EIA 2013) geopend. Hierin zijn subsidies voor het opwekken van duurzame energie opgenomen, waaronder de gevel. Gevels leveren daardoor geld op en de investering van organisaties daalt.

Dubbel besparen
Door gebruik te maken van de EIA 2013 kunnen organisaties investeringen beperken. Bij het slim opnemen van zonnecellen in de gevel kunnen andere bouwmaterialen achterwege blijven. Op deze manier wordt duurzaam geïnvesteerd en dubbel bespaard.

Zwembad Zevenkampse Ring
Een goed voorbeeld van het gebruik van zonnecellen in de gevel, is de renovatie van het zwembad van Recreatiecentrum Zevenkampse Ring in Rotterdam. De oorspronkelijke gevel was al geruime tijd aan vervanging toe. Het eerste ontwerp betrof een vliesgevel met daarin geëmailleerde glaspanelen. Deze panelen van gekleurd glas hebben de eigenschap onderhoudsarm te zijn en nauwelijks in kleur te degraderen. Het geeft het zwembad een moderne look. Geëmailleerde glaspanelen zien er nagenoeg hetzelfde uit als amorfe zonnepanelen.

Twee jaar terugverdientijd
Met een extra investering van twintig euro per vierkante meter, levert deze gevel bij de huidige energieprijzen, jaarlijks ruim tien euro per vierkante meter op. Na twee jaar verdient deze gevel zichzelf terug. Bovendien zijn subsidies in deze berekening achterwege gelaten. Eind 2012 heeft De Groot & Visser het project bij zwembad Zevenkampse Ring voltooid.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links