Nationale Energie-Innovatiecatalogus bevat resultaten investeringen

Het energiegebruik in Nederland moet in 2020 voor minimaal 16 procent bestaan uit hernieuwbare bronnen. De Rijksoverheid heeft de laatste jaren dan ook geïnvesteerd in honderden projecten op het gebied van energie-innovatie in Nederland. De kennis uit deze projecten vormt de basis voor het huidige Topsectorenbeleid. Agentschap NL, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft deze projecten nu gebundeld in de digitale Energie-Innovatiecatalogus.

In de Energie-Innovatiecatalogus zijn van de afgelopen zeven jaar zo’n 700 samenvattingen van demonstraties en onderzoeksprojecten opgenomen uit de beleidsprogramma’s Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en Innovatieagenda Energie (IAE), de voorlopers van het Topsectorenbeleid. De eindrapporten van de ruim 300 afgeronde projecten zijn ook in de catalogus te vinden. Van enkele projecten die al een paar jaar geleden zijn afgerond, is een update opgenomen. Verder zijn binnenkort ook de projecten die onder het topsectorenbeleid zijn gestart in de catalogus te raadplegen.

Sneeuwbaleffect
Hugo Brouwer, manager Energie-innovatie bij het ministerie van Economische Zaken, onderstreept het belang van de nieuwe digitale catalogus. “We willen met de kennis uit al deze projecten een sneeuwbaleffect bereiken. Als een onderzoek succesvol is gebleken, liggen er mooie kansen voor verder onderzoek en toepassing. Maar we kunnen ook leren van onderzoeken die mislukt zijn.  Een onderzoek is namelijk nooit opgezet om te mislukken, dus het is altijd goed om te weten waar iets is misgegaan, zodat we er lering uit kunnen trekken voor toekomstige projecten.”

Resultaten
De catalogus biedt voor veel mensen en organisaties een schat aan informatie. Brouwer: “De informatie in de catalogus biedt inspiratie en inzicht voor partijen die zelf ook aan de slag willen met energie-innovatie. En het geeft ook een helder inzicht in de resultaten van  al die jaren onderzoeken en investeringen van de overheid. Eén ding is zeker: op het fundament dat deze catalogus vormt, kunnen we op termijn een heel mooi huis bouwen.”

Topsectoren
“De kennis die tot nu toe is opgedaan, legt een basis voor onze lange termijndoelstellingen” vervolgt Brouwer, “zowel op het gebied van economie als duurzaamheid. We hebben de afgelopen jaren met alle investeringen een veld vol bloemen laten bloeien. Met de Energie-Innovatiecatalogus kunnen de mooiste en sterkste daaruit worden geplukt. Op deze projecten kunnen we verder bouwen wat voor mij ook een van de uitdagingen van het huidige Topsectorenbeleid is.”

Bekijk hier de online Energie-Innovatiecatalogus.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Links