Petrus Canisiuskerk Nijmegen neemt installatie met 110 zonnepanelen in gebruik

De Petrus Canisiuskerk in Nijmegen neemt een zonne-energiesysteem met 110 zonnepanelen in gebruik. Dit systeem werd ontworpen door Greentech Energy met panelen van de Duitse producent Centrosolar en is met een vermogen van 27.000 Wattpiek de grootste zonne-energie-installatie op een kerk in Nederland.

Het systeem werd gedeeltelijk gefinancierd met een subsidie van de gemeente Nijmegen. Vorige week stelde wethouder Van der Meer de installatie officieel in werking. De kerk verwacht met de zonne-energie-installatie ruim 40 procent van haar stroomverbruik zelf te kunnen opwekken. Ton Geertsen, projectleider en coördinator binnen de Commissie Beheer van de Petrus Canisiuskerk: “Als kerkgemeenschap vervul je een maatschappelijke functie en voor ons hoort milieubewust handelen daar vanzelfsprekend bij. Wij proberen daarom de CO2-uitstoot van ons kerkgebouw zoveel mogelijk te beperken. Deze zonne-energie-installatie levert hier een belangrijke bijdrage aan. Met de huidige rente bleek het daarnaast ook voordeliger om nu met onze reserveringen voor groot onderhoud te investeren in deze energiemaatregel.”

Met de installatie van dit grote zonne-energiesysteem is de Petrus Canisiuskerk nu tevens aangesloten bij de Groene Kerkenactie. Dit platform is opgericht met als doel kerken milieu ontlastende maatregelen met elkaar te laten delen en kennis hierover uit te wisselen.

Zelf gemonteerd
Vrijwilligers van de kerkgemeenschap verzorgden zelf de montage in samenwerking met de montagepartner van Greentech Energy, RTP Elektrotechniek. Geertsen: “We hebben bewust gekozen voor panelen van Duitse makelij, omdat we de garantie wilden dat de panelen ook milieuvriendelijk en onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn. Hiermee konden wij de meerprijs ook verantwoorden naar onze leden. Bovendien hebben deze panelen een hogere opbrengst dan de goedkopere alternatieven en door de montage zelf uit te voeren konden we 8.000 euro besparen op het totale aankoopbedrag.”

Erik de Leeuw, commercial director van Centrosolar Benelux: “We besteden veel aandacht aan onze productieprocessen en de kwaliteit van onze systemen. Daarom mogen wij alle bestaande kwaliteitscertificaten voor zonnepanelen van de Duitse keuringsinstantie TÜV voeren en zijn wij opgenomen in het register zonne-energie dat KIWA voor Nederland heeft opgezet. We zijn verheugd dat we dit vertrouwen in ons product ook bij dit project van de Nijmeegse kerk hebben gekregen.”

Bron: Centrosolar

Deel dit artikel

permalink