Ondernemers en overheid willen meerdere levens gebouwen

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland gaan samen met de Rijksoverheid en een aantal brancheorganisaties criteria opstellen waaraan gebouwen moeten voldoen om op duurzame wijze een tweede of leven te krijgen.

De duurzaamheid en toekomstwaarde van een gebouw neemt toe als dit eenvoudiger en beter aan te passen is voor ander gebruik. Voor dit zogeheten ‘adaptief vermogen’ is echter nog geen methodiek beschikbaar om gebouwen kwantitatief en kwalitatief te waarderen.

VNO-NCW en MKB Nederland hebben Brink Groep opdracht gegeven een breed gedragen bepalingsmethode te ontwikkelen, vertelt Evi van Rijn, adviseur project- en gebiedsontwikkeling bij de Brink Groep. “Er waren door het Rijk voorstellen voor criteria gedaan, ook ter ondersteuning van het duurzaam inkoopbeleid door het Rijk. VNO-NCW en MKB Nederland hebben ons gevraagd om het voorstel door te ontwikkelen tot een door de gehele sector gedragen bepalingsmethodiek.”

Verder dan BREEAM NL
Het gaat hierbij verder dan bijvoorbeeld de BREEAM NL-methodiek, aldus Van Rijn. “BREEAM is wat betreft de credit voor adaptief vermogen vooral technisch van aard. Binnen deze methodiek vullen we criteria aan op breder gebied, namelijk ook organisatorisch en juridisch van aard. Denk bij dat laatste aan bestemmingsplannen in het geval van een functieverandering van het gebouw, want dat kan ook van invloed zijn op het tweede of derde leven van het gebouw.”

Het startpunt van de bepalingsmethode, dat wordt uitgevoerd door Brink Groep in samenwerking met het Centrum voor Bouwprocesinnovatie, vormt bestaande kennis. Van Rijn: “Met het verzamelen van deze kennis zijn we al geruime tijd bezig. Zo is een literatuuronderzoek gestart en daarnaast hebben we experts op dit gebied gesproken. Al deze informatie moet leiden tot een bepalingsmethodiek, die op haar beurt in een later stadium weer tot een totaalinstrument moet leiden. Wellicht kan het ook onderdeel worden of een aanvulling zijn van BREEAM; dat bekijken we in nader overleg met de Dutch Green Building Council.”

Draagvlak
Het project draagt bij aan de beleidsdoelstelling van de rijksoverheid om al in de ontwerpfase rekening te kunnen houden met het langer in de keten houden van gebouwen en bouwmaterialen. Zo kan het mogelijk worden ingezet bij het duurzaam inkoopbeleid van de rijksoverheid. Bij de ontwikkeling wordt veel waarde gehecht aan het creëren van draagvlak in de bouwsector en bij andere stakeholders. Om dit te realiseren worden deskundigen betrokken, zowel vanuit de wetenschap als de praktijk. Het streven is de methode in het najaar van 2013 gereed te hebben.

Bron: VNO-NCW / Brink Groep / Duurzaam Gebouwd
Fotobijschrift: In een deel van het oude ROC in Amsterdam is nu architectenbureau Inbo gevestigd. Foto: Inbo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Brink Groep bv