Heijmans beproeft slimme energieconcepten

Heijmans gaat samen met DELTA, Woningstichting RWS, DELTA Netwerkbedrijf en projectontwikkelaar Marsaki in Goes een aantal slimme energieconcepten beproeven. Daarvoor hebben de bedrijven de samenwerkingsovereenkomst 'Goese Proeftuin' ondertekend. Het gaat hierbij om zowel slim omgaan met elektriciteit als warmte.

De slimme energieconcepten in de proeftuin moeten de energielasten voor bewoners beheersbaar houden. De proeftuin past in de ambitie van Heijmans om duurzame energie en energieneutraliteit op gebiedsniveau vorm te geven.  De Goese proeftuin is onderdeel van een landelijk initiatief van vijf proeftuinen, geïnitieerd door het SEC (Smart Energy Collective). Het unieke aan de proeftuin in Goes West, die bestaat uit 78 bestaande woningen en tachtig nog te bouwen woningen, is dat het energiegebruik van de klant centraal staat.

Vanaf eind april krijgt een aantal bewoners in Goes West slimme meters en een energie management systeem aangeboden. Later dit jaar wordt daaraan desgewenst een slimme schakelaar toegevoegd, die de bewoner inzicht geeft in zijn verbruik en de energieprijs op dat moment. Op basis van deze gegevens kan hij een weloverwogen keuze maken om zijn verbruik al dan niet aan te passen. De slimme schakelaar biedt ook de mogelijkheid te kiezen uit een aantal schakelstanden, zoals bijvoorbeeld slapen of thuis.

Warmte
In de proeftuin wordt ook gekeken naar het slimmer omgaan met warmte. Onderzocht wordt of het mogelijk is de warmtepompen te activeren op basis de beschikbaarheid van voordelige energie. Dit levert een kostenbesparing op. Een ander initiatief is het onderzoek van het opslaan van elektriciteit en het werken met een slimme transformator, die bijvoorbeeld het terug leveren van elektriciteit beter mogelijk maakt.

De proeftuin in Goes past in de Heijmans visie op de `Energieneutrale Stad', waarmee Heijmans samen met partners duurzame energie een belangrijke impuls en op gebiedsniveau vorm wil geven. Betaalbare huisvesting met vaste lasten garantie, samen verantwoord produceren en consumeren als virtuele volkstuin op het gebied van energie en de `fun' van interactieve technologie staan hierin centraal.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans

Links