Bouw eerste fase nieuwe Bèta Campus Universiteit Leiden officieel gestart

Op donderdag 28 februari is tijdens een feestelijke bijeenkomst het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste fase van de nieuwe Bèta Campus. Tijdens deze bijeenkomst is ook het BREEAM ontwerpcertificaat uitgereikt aan de decaan van de faculteit, prof. dr. G.R. de Snoo.

De nieuwe Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen presenteert zich als één gebouw, dat staat voor de samenwerking tussen de verschillende instituten die er gehuisvest worden. De Universiteit Leiden krijgt een modern en open gebouw waarin de instituten Wiskunde en Natuurwetenschappen nog beter met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kan de faculteit zich qua uitstraling meten met andere vooraanstaande instituten in de wereld. In het ontwerp weerspiegelt zich dit in de centrale as, die alle specifieke en gedeelde functies huisvest en functioneert als een inspirerende en expressieve omgeving waar de verschillende gebruikers elkaar ontmoeten. De vleugels van het gebouw zijn generiek en kunnen flexibel door de instituten worden ingevuld.

Oplevering 2015
De eerste fase naar ontwerp van Inbo/JHK samenwerkende architecten vof omvat een nieuwbouw van ca. 44.000m2. Volgens de opgestelde bouwplanning zullen bouwkundig aannemer Heijmans en installateur Cofely GDF Suez deze fase in de tweede helft van 2015 opleveren. De totale nieuwbouw wordt in drie fases uitgevoerd en bedraagt ca. 100.000m2. De voltooiing van de gehele faculteit is eind 2022 gepland.

BREEAM ‘bespoke’ traject voor laboratoria
Vanaf het eerste begin is door het ontwerpteam integraal gewerkt aan de door de Universiteit Leiden gestelde duurzaamheidsambitie BREEAM Very Good. Omdat er nog geen beoordelingsrichtlijn voor laboratoria bestaat, is deze samen met de Dutch Green Building Council in een BREEAM ‘bespoke’ traject ontwikkeld. Met de uitreiking van het Breeam ontwerpcertificaat is de Bèta Campus het eerste laboratoriumgebouw in Nederland dat dit duurzaamheidscertificaat heeft behaald.

Deel dit artikel

permalink