Zwolse woningen krijgen warmte van lokale biowarmtecentrale

Binnen een week krijgen de eerste woningen in de Zwolse buurt Breecamp-Oost in de wijk Stadshagen biowarmte geleverd vanuit een in de wijk gebouwde biomassacentrale. De centrale is gebouwd en wordt geëxploiteerd door BeGreen, een joint venture van Unica. Op dit moment vinden de laatste testen plaats.

In 2009 won BeGreen de concessie om 400 nog te bouwen woningen in Breecamp-Oost te gaan verwarmen met een lokale biomassacentrale. “We hebben daarop het warmtenetwerk aangelegd”, zegt groepsdirecteur Laurens de Lange van Unica. Een flink aantal woningen is al gebouwd. “Deze zijn allen zonder gasaansluiting opgeleverd. De warmte krijgt men via een tijdelijke, oliegestookte centrale die ook in de wijk is neergezet. Een aantal maanden geleden zijn we gestart met de bouw van de biomassacentrale.”

Het gaat om een centrale met twee houtketels, die een totaalvermogen van 1,5 MW hebben. De centrale draait op houtsnippers van snoeiafval uit de regio, geleverd door Parenco Hout vanuit Dalfsen. "We kunnen geen gebruik maken van geverfd  of anderszins  bewerkt hout, want daarin zitten veelal chemicaliën en die hebben een negatief effect op de uitstoot” , zegt De Lange.  "We willen ook geen hout importeren uit bijvoorbeeld  Canada, want  dat kost  alleen maar veel transportenergie, om het naar Zwolle te krijgen. We streven ernaar om het hout uit de directe omgeving te halen.” Volgens De Lange is er Nederland voldoende hout om nog zeker 500 projecten als deze in Zwolle te kunnen voorzien van houtsnippers.

 

Naast de woningen in de Zwolse wijk wordt er ook biowarmte geleverd aan het naastgelegen zwembad van Akwaak, een school en de sportaccomodatie van voetbalvereniging CSV ’28.
Het zijn niet de enige accommodaties die Unica via BeGreen van biowarmte voorziet. De Lange: “Het is een hele nieuwe markt, maar wel één die rendabel is. Zo verwarmen wij de zwembaden in Dedemsvaart en Hattem middels deze biowarmtecentrales. Ook het grote zwembad De Vrolijkheid in Zwolle Noord alsmede het naastgelegen sportcentrum van Landstede en enkele autobedrijven op het bedrijventerrein gaan we verwarmen. Verder zijn we bezig het kantorenpark Arenapark in Hilversum aan te sluiten op een biowarmtenetwerk.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Unica

Links