Dierenpark Emmen zoekt duurzame materialen voor nieuwbouw 

Dierenpark Emmen wil zijn nieuwbouw op de Noordbargeres realiseren met regionale, biobased en gerecyclede materialen. Gisteren vond een eerste, druk bezochte bijeenkomst plaats met als doel het vinden van dergelijke duurzame bouwmaterialen. Tal van regionale bedrijven kwamen om hun kennis te delen op het gebied van de inzet van duurzame materialen. De samenkomst moet grote mogelijkheden bieden volgens innovatief ondernemer Ruud Koornstra, want “bij 75% van de innovaties op de wereld is Nederland betrokken”.

Dierenpark Emmen bouwt samen met VolkerWessels een geheel nieuw park op de Noordbargeres. Onder de naam VolkerWessels BeLEVENspark bundelen Homij Technische installaties, KWS Infra Schoonebeek en Koenen Bouw hun krachten. Samen voeren ze deze klus uit. Niet de traditionele bouwtekening maar een levensechte maquette wordt tot in de kleinste details op ware grootte nagebouwd. Zo ontstaat het nieuwe dierenpark.

Het park bestaat uit drie verschillende klimaten. Gasten van het nieuwe park wanen zich op elke plek en elk moment in dat ene specifieke klimaat. Dat komt grotendeels door de authentieke materialen en gebouwen. Die zien er uit alsof ze al jarenlang deel uitmaken van de omgeving.

Naar aanleiding van deze thematisering is het idee ontstaan op zoek te gaan naar bestaande en gerecyclede objecten en materialen. Tijdens de zoektocht wordt onderzocht in hoeverre er in het nieuwe park gebruik gemaakt kan worden van regionale, biobased en gerecyclede materialen. Dit project, Initiatief Duurzame Bouwmaterialen, is een activiteit van het Innovatie en Kennisplatform Drenthe. De oplevering van het nieuwe park staat gepland voor 2015.

Bron: Dierenpark Emmen

Deel dit artikel

permalink