BUVA IsoStone onderdorpel klaar voor aangescherpte eis

Vanaf 1 maart geldt een nieuwe eis voor de U-waarde van ramen, deuren en kozijnen. In EPC- berekeningen is het niet langer toegestaan om gevelelementen met een U-waarde hoger dan 1,65 W/m2K op te nemen. Voor deur/kozijn combinaties (Ud-waarde) heeft dit grote consequenties. 

Met de forfaitaire standaardwaarde van 2,0 W/m2K voor deuren kan niet meer gerekend worden. De geïsoleerde onderdorpel is zelfs de enige manier om nog houten deuren van 54 millimeter binnen de Bouwbesluiteis toe te kunnen passen. Dit blijkt uit berekeningen die Limuco Hout- en Gevel Expertise voor BUVA heeft gemaakt. De Ufr-waarde varieert tussen 0,86 en 0,93 W/m2K waardoor de onderdorpel toepasbaar is in Passief kozijnen en andere energiezuinige kozijnconcepten.

Bereken de Ud-waarde
Op de website van BUVA is een rekentool te vinden waarmee de Ud-waarde kan worden berekend voor een project. Met het selecteren van een aantal opties en invullen van de U-waarde van de deur wordt de Ud-waarde van de combinatie deur, kozijn en onderdorpel vliegensvlug berekend. De waarde die hieruit komt kan worden ingezet in de EPC-berekening met een EPC-reductie. Het gevolg: een maximale reductie van 0,03. De geïsoleerde BUVA IsoStone-onderdorpel is KOMO-geattesteerd en per direct leverbaar.

Isolatiewaarde
De twee luchtkamers in de onderdorpel zijn gevuld met hardschuim, waardoor de isolatiewaarde nog verder toeneemt. Het element is gemaakt van het oersterke glasvezelversterkte kunststof. De consequenties voor kunststof kozijnen in combinatie met de IsoStone onderdorpels worden nader onderzocht. De resultaten worden binnenkort door BUVA gepresenteerd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BUVA