'Eltheto wordt complex met duurzame energie'

De herontwikkeling van het verzorgingshuis Eltheto in Rijssen is vanaf maandag 25 maart 2013 van start gegaan. Het pand wordt omgebouwd naar een modern woon-zorg complex door opdrachtgevers De Goede Woning en Twinta Wonen.

Er komen 56 appartementen, een zorggebouw met 30 appartementen voor begeleid wonen en een zorggebouw voor 52 intramurale verpleegplaatsen. In samenwerking met Unica Ecopower is de warmte-koude opslag (WKO) installatie ontwikkeld.

Unica neemt het ontwerp, de financiering, realisatie en de exploitatie op zich voor de komende 30 jaar. Voor deze termijn is gekozen om als energiepartner de verdere ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing voor de opdrachtgevers en bewoners vorm te geven. Daarnaast wordt de installatie over 30 jaar afgeschreven waardoor de eigen bijdrage voor de opdrachtgevers en de bewoners tot een minimum wordt beperkt.

WKO op het dak
Dankzij een aantal optimalisaties in het schetsontwerp is de bestaande technische ruimte op het dak van het eerste te realiseren blok gebruikt om de bovengrondse techniek van de WKO te herbergen. Hierdoor wordt het mogelijk om vanaf de oplevering van het eerste appartement duurzame energie te leveren.

Jan-Maarten Elias van Unica Ecopower meldt dat er twee technische ruimtes door de architect zijn benoemd, namelijk een op het dak voor de luchtbehandelinsinstallaties en een in de kelder voor de WKO. "Om de eerste appartementen in het blok van duurzame warmte en koude te kunnen voorzien hebben we het ontwerp van de WKO kunnen minimaliseren en projecteren in de technische ruimte op het dak. Hierdoor kan vanaf de eerste dag duurzame energie worden geleverd."

Uitvoering
De realisatie van het totale complex wordt uitgevoerd door Hegeman Bouw. De oplevering van het eerste blok staat gepland voor december 2013. Daarna zullen tot begin 2015 meerdere bouwdelen worden opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Unica