Nieuwe samenwerking Ho Chi Minh City en Rotterdam

De gemeente Rotterdam bood tijdens een officiële bijeenkomst op 8 april met de People’s Committee van Ho Chi Minh City een afgeronde klimaatadaptatiestrategie aan. Na de bijeenkomst ondertekenden de partijen een nieuwe samenwerkingsbijeenkomst.

De samenwerking tussen Rotterdam en Ho Chi Minh City startte toen Rotterdam het internationale stedennetwerk Connecting Delta Cities oprichtte. In 2011 ondertekenden de Nederlandse en Vietnamese regering samen met de gemeente een overeenkomst om een strategie te ontwikkelen om Ho Chi Minh City klimaatbestendig te maken.

Samenwerking
Sindsdien werken de partijen, incluus het Nederlandse consortium Vietnam Climate Adaptation, actief samen. Dat consortium is een samenwerkingsverband onder leiding van advies- en ingenieursbureau Grontmij en bestaat verder uit partijen als Witteveen + Bos, Ecorys en het Instituut voor Milieuvraagstukken.  Projectmanager Enrico Moens van Grontmij: “De strategie is ontwikkeld op basis van zes principes. We stellen bijvoorbeeld voor om niet meer overal te bouwen maar alleen daar waar de bodem en het water dit toelaten.”

Nieuwe overeenkomst
De klimaatadaptatiestrategie mag dan afgerond zijn, de nieuwe samenwerkingsovereenkomst is inmiddels ondertekend door wethouder Alexandra van Huffelen: “De opgestelde klimaatadaptatiestrategie is de start van een nieuwe fase waarbij Rotterdam uitdrukkelijk wordt verzocht een rol te blijven spelen.” De afgeronde strategie wordt ook gedeeld met andere deltasteden. “De strategie voor Ho Chi Minh City kan een blauwdruk zijn voor een integrale aanpak van klimaatproblemen in deltasteden over de hele wereld.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.