Succesvolle duurzame renovatie kantoorpand centrum Groningen

Een duurzame renovatie van het kantoorpand van GasTerra is door eigenaar Triodos Vastgoedfonds succesvol afgerond. De verbouwing wordt door Triodos omschreven als het ‘schoolvoorbeeld voor duurzame renovatie’. Het pand is duurzaam genoveerd van energielabel G naar A+.

Twee jaar geleden sloten de twee partijen een green-lease-contract, waarin ze overeenkwamen een bestaand kantoorpand in het centrum van Groningen hoogwaardig te renoveren en daarbij een maximale energiebesparing te realiseren. Het green-lease-concept, waarbij huurder en eigenaar samenwerken om een duurzame, prettige en moderne werkomgeving te realiseren, zou volgens Triodos op veel grotere schaal toegepast moeten worden.

Uitgangspunt
Uitgangspunt van het concept is volgens de organisatie om een bestaand gebouw compleet duurzaam te renoveren, zonder dat dit een wijziging van de huurprijs tot gevolg heeft. Guus Berkhout, fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds: “Door het gebouw ingrijpend duurzaam te renoveren wordt een indrukwekkende energiebesparing gerealiseerd, waardoor de energiekosten lager worden dan in een vergelijkbaar kantoor dat niet gerenoveerd is.”

Met de samenwerking willen GasTerra en Triodos aantonen dat een grondige energiereductie mogelijk is op een voor de investeerder en huurder profijtelijke wijze. Guus Berkhout: “We zijn ervan overtuigd dat een verdere verduurzaming van de bebouwde omgeving een belangrijke rol speelt in de mondiale energievoorziening. Met het green lease-concept streven we ernaar de markt van duurzaam vastgoed verder te stimuleren. Het nieuwe kantoor van GasTerra vormt hiervoor een mooi visitekaartje!”

De plafonds van de centrale entree, tevens in de typerende kleur geel, zijn uitgevoerd met StoSilent A-Tec Panel. De architect heeft op basis van verwerkbaarheid en het gewenste resultaat gekozen voor dit akoestische plafondsysteem van Sto Isoned.

Gouden Kikker
De Gouden Kikker werd in 2012 gewonnen door ontwerpbureau De Zwarte Hond, voor het project 'Kantoor GasTerra'. Ook dit jaar wordt de Gouden Kikker georganiseerd, door Smitshoek Melles & Partners, Projecten, personen en organisaties kunnen zich op de website van De Gouden Kikker aanmelden. Het aanmelden is mogelijk tot 1 oktober 2013.

Aangemelde projecten/ organisaties/personen dienen aan de volgende criteria te voldoen om voor nominatie in aanmerking te komen:

Vernieuwend
Het project dient aspecten van vernieuwing te hebben voor de Nederlandse markt: een techniek, een procesaanpak, een dienstverlening.

Opschaalbaar
Het project moet herhaalbaar zijn: op een andere locatie, voor een andere opdrachtgever.

Betaalbaar
Het project moet financieel haalbaar zijn zonder subsidie.

Realiseerbaar
Het project moet binnen de Nederlandse wet- en regelgeving uitvoerbaar zijn.

Deel dit artikel

permalink